Οι Αράχνες Μπορούν να Ταξιδέψουν στον Αέρα Χρησιμοποιώντας το Ηλεκτρικό Πεδίο της Γης

Οι αράχνες ανήκουν στην κατηγορία των Αραχνιδών και δεν έχουν φτερά. Πλέκουν ιστό, ένα μεταξένιο δίχτυ όπου παγιδεύουν έντομα, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους. Λίγα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα και η μαύρη χήρα. Το δηλητήριο τους προκαλεί πόνο και στην περίπτωση της Μαύρης χήρας προκαλεί παράλυση των νεύρων ή ακόμα και θάνατο.

Αράχνες


Οι αράχνες κινούνται μέσα στον αέρα απελευθερώνοντας ένα ή περισσότερα σπειρώματα για να πιάσουν τον άνεμο, ώστε να μεταφερθούν μέσω των ρευμάτων αέρα και των πιθανών ηλεκτρικών ρευμάτων. Η αράχνη ανεβαίνει σε υψηλό σημείο και παίρνει στάση με την κοιλιά της προς τον ουρανό, απελευθερώνοντας ένα μεταξωτό νήμα. Είναι εντυπωσιακό πως τα ταξίδια που επιτυγχάνονται, κυμαίνονται από μερικά μέτρα έως εκατοντάδες χιλιόμετρα. Μπορεί να μεταφέρει αράχνες μακριά από θηρευτές ή προς νέες εκτάσεις με άφθονους πόρους.

Αράχνες

Οι Αράχνες Μπορούν να Ταξιδέψουν στον Αέρα Χρησιμοποιώντας το Ηλεκτρικό Πεδίο της Γης


Στις 31 Οκτωβρίου 1832, ο νεαρός φυσιοδίφης Charles Darwin βρισκόταν στο κατάστρωμα του HMS Beagle, όταν συνειδητοποίησε ότι το πλοίο είχε γεμίσει με χιλιάδες εισβολείς. Μικρές κόκκινες αράχνες, ήταν παντού. Το πλοίο ήταν 60 μίλια από την ακτή, θα πρέπει να είχαν ¨πετάξει¨ από την ηπειρωτική Αργεντινή. “Όλα τα σχοινιά ήταν επικαλυμμένα και περιτυλιγμένα με ιστούς”, γράφει ο Charles Darwin.
Η Erica Morley και ο Daniel Robert έχουν μια εξήγηση. Εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και έχουν αποδείξει ότι οι αράχνες μπορούν να αισθανθούν το ηλεκτρικό πεδίο της Γης και να το χρησιμοποιήσουν για να εκτοξευθούν στον αέρα!

Αράχνες

Αράχνες

Καθημερινά συλλογικά στη γή έχουμε 40.000 καταιγίδες κατά μέσο όρο. Οι καταιγίδες λειτουργούν ως γιγαντιαία μπαταρία στην ατμόσφαιρα, φορτώνουν την ηλεκτροσφαίρα σε περίπου 400.000 βολτ σε σχέση με την επιφάνεια. Αυτό δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο σε όλη την ατμόσφαιρα, το οποίο μειώνεται με την αύξηση του υψομέτρου.

Αράχνες

Οι Αράχνες Μπορούν να Ταξιδέψουν στον Αέρα Χρησιμοποιώντας το Ηλεκτρικό Πεδίο της Γης

Ένα μικρό ποσοστό ρεύματος ρέει μέσα στην ατμόσφαιρα, ακόμη και μακριά από τις καταιγίδες. Κοντά στην επιφάνεια της γης, το μέγεθος του πεδίου είναι κατά μέσο όρο περίπου 100 V ανά μέτρο.

Αράχνες

Οι αράχνες ωφελούνται από αυτό το πλανητικό ηλεκτρικό πεδίο. Όταν το μετάξι τους φεύγει από το σώμα τους, συνήθως φορτίζεται αρνητικά. Έτσι υπάρχει απώθηση από τις αρνητικά φορτισμένες στις επιφάνειες, δημιουργώντας αρκετή δύναμη για να υψωθεί στον αέρα. Και οι αράχνες μπορούν να αυξήσουν αυτές τις δυνάμεις ανεβαίνοντας σε κλαδιά, φύλλα ή χλόη. Τα φυτά, που είναι γειωμένα, έχουν το ίδιο αρνητικό φορτίο με το έδαφος που αναπτύσσονται, αλλά προεξέχουν στον θετικά φορτισμένο αέρα. Αυτό δημιουργεί σημαντικά ηλεκτρικά πεδία μεταξύ του αέρα γύρω από αυτά και των άκρων των φύλλων και των κλαδιών τους – και οι αράχνες βγάζουν τον ιστό τους από αυτά τα άκρα.

Αυτή η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1800. Ο Peter Gorham, φυσικός, χρησιμοποίησε την ιδέα το 2013 και έδειξε ότι ήταν μαθηματικά ορθό. Και τώρα, η Morley και ο Robert το έχουν δοκιμάσει με πραγματικές αράχνες.

Αράχνες

Αρχικά, έδειξαν ότι οι αράχνες μπορούν να ανιχνεύσουν ηλεκτρικά πεδία. Τις τοποθέτησαν σε κάθετες λωρίδες από χαρτόνι στο κέντρο ενός πλαστικού κιβωτίου και έπειτα δημιούργησαν ηλεκτρικά πεδία μεταξύ του δαπέδου και της οροφής με παρόμοιες δυνάμεις με αυτές που οι αράχνες θα βίωναν στην ύπαιθρο. Αυτά τα πεδία έδρασαν σαν στατικός ηλεκτρισμός στις μικροσκοπικές τρίχες στα πόδια των αράχνων. “Είναι σαν να τρίβετε ένα μπαλόνι και να το κρατάτε κοντά στις τρίχες του σώματος σας”, λέει ο Morley.

Αράχνες

Οι Αράχνες Μπορούν να Ταξιδέψουν στον Αέρα Χρησιμοποιώντας το Ηλεκτρικό Πεδίο της Γης

Οι αράχνες πραγματοποίησαν μια σειρά κινήσεων που ονομάζεται tiptoeing – στέκονταν στα άκρα των ποδιών τους και γυρνούν στον αέρα. “Η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται μόνο πριν από την εμφάνιση του ιστού”, λέει ο Morley. Πολλές από τις αράχνες κατάφεραν να απογειωθούν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε κλειστά κιβώτια χωρίς ροή αέρα μέσα τους. Όταν ο Morley απενεργοποίησε τα ηλεκτρικά πεδία μέσα στα κιβώτια, οι αράχνες έπεσαν.

Αράχνες

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λέει η Angela Chuang, από το Πανεπιστήμιο του Tennessee, να γνωρίζουμε ότι οι αράχνες μπορούν να ανιχνεύσουν ηλεκτροστατικές αλλαγές στο περιβάλλον τους. “Είναι το θεμέλιο για πολλά ενδιαφέροντα ερευνητικά ερωτήματα”, λέει. “Πώς επηρεάζουν διάφορες δυνάμεις ηλεκτρικού πεδίου τη φυσική της απογείωσης, της πτήσης και της προσγείωσης. Οι αράχνες χρησιμοποιούν πληροφορίες σχετικά με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες για να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το πότε θα καταστρέψουν τους ιστούς τους ή θα δημιουργήσουν νέους;

Ο Moonsung Cho από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου πρόσφατα έδειξε ότι οι αράχνες προετοιμάζονται για πτήση ανεβάζοντας τα μπροστινά πόδια τους στον άνεμο, πιθανώς για να δοκιμάσουν πόσο ισχυρός είναι.

Παρόλα αυτά, η μελέτη της Morley και του Robert δείχνει ότι οι ηλεκτροστατικές δυνάμεις είναι από μόνες τους αρκετές για να ωθήσουν τις αράχνες στον αέρα. “Αυτό είναι πραγματικά κορυφαία επιστήμη”, λέει ο Gorham. “Ως φυσικός, μου φαινόταν πολύ σαφές ότι τα ηλεκτρικά πεδία έπαιξαν κεντρικό ρόλο. Οι Morley και Robert έφτασαν σε ένα επίπεδο βεβαιότητας που υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες μου. “

“Πιστεύω ότι ο Charles Darwin θα ήταν τόσο ενθουσιασμένος που το διάβασε όπως εγώ”, προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη Απειλεί με Εξαφάνιση τον Καφέ!

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php