New Year resolutions: Συμβουλές για να τα καταφέρεις!

Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου! Ο ερχομός της καινούργιας χρονιάς φέρνει μαζί και τα new year resolutions (νέες αρχές). Είναι η κατάλληλη εποχή να κοιτάξεις με ανυπομονησία το νέο έτος που έρχεται και να σκεφτείς πώς θες να εξελιχθεί η επόμενη χρονιά .

Αν και μπορείς να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο στην ζωή σου οποιαδήποτε στιγμή, η Πρωτοχρονιά είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτείς τι θα ήθελες να έχεις στην ζωή σου και να εμπνευστείς μέσα από τον ενθουσιασμό των γιορτών.

Προσοχή όμως, τα μισά new year resolutions αποτυγχάνουν, φέτος όμως δεν θα είσαι εσύ αυτός που θα τα παρατήσει στη μέση.

Σκέψου…S.M.A.R.T.

Διάλεξε στόχους οι οποίοι είναι S.M.A.R.T. Δηλαδή: Specific (Συγκεκριμένος), Measurable (Μετρήσιμος), Achievable (Εφικτός), Relevant (Σχετικός) και Time-bound (Οριοθετημένος Χρονικά). Τα χαρακτηριστικά αυτά εμπεριέχουν όλη την ουσία ώστε να μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου.

Πρόκειται για μια ορολογία που χρησιμοποιείται στο markting, για την σημασία της στρατηγικής στην προώθηση ενός προϊόντος, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και για τα resolutions που έχεις θέσει.

  1. Specific (Συγκεκριμένος): Ο στόχος σου πρέπει να είναι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος. Αντί να λες “θέλω να χάσω βάρος” καλύτερα πες “θέλω να χάσω 9 κιλά σε 3 μήνες” .
  2. Measurable (Μετρήσιμος): Για στόχους όπως τα κιλά ή να μαζέψεις κάποιο χρηματικό ποσό για ένα ταξίδι μπορεί το μετρήσιμο να είναι κάτι εμφανές. Αλλά είναι σημαντικό και αν προσπαθείς να κόψεις μια συνήθεια. Για παράδειγμα άμα τρως τα νύχια σου, τράβηξε τα φωτογραφίες αν διαστήματα για να δεις την πρόοδο σου.
  3. Achievable (Εφικτός): Λέγοντας εφικτό δεν εννοούμε ότι δεν μπορείς να κάνεις μεγάλα όνειρα. Αλλά κάνοντας μεγάλα και γρήγορα βήματα μπορούν να απελπιστείς και να επηρεάσουν άλλα τμήματα της ζωής σου.
  4. Relevant (Σχετικός): Έχει πραγματική σημασία για εσένα ο στόχος ή είναι μια απόφαση που πήρες στον ενθουσιασμό της στιγμής; Αν το κάνεις για τον δεύτερο λόγο τότε δυστυχώς δεν θα κρατήσει για πολύ. Αν όμως είναι κάτι το οποίο χτίζεις σταδιακά, αλλάζει την ρουτίνα σου, φέρνει καινούργιους ανθρώπους ή και παλιούς πιο κοντά τότε έχεις μεγάλε πιθανότητες να μεγάλη ευκαιρία να το πετύχεις.
  5. Time-bound (Οριοθετημένος Χρονικά): Όρισε τον σωστό χρόνο και δώσε στον εαυτό  χρόνο για να καταφέρεις τον στόχο σου. Δοκίμασε να τον χωρίσεις σε μικρότερα κομμάτια. Αν θες όπως είπαμε πιο πάνω να χάσεις 9 κιλά σε 3 μήνες χώρισε το σε 3 κιλά τον μήνα. Έτσι επικεντρώνεσαι σε αυτές τις μικρές νίκες και έχεις σταδιακή πρόοδο.
Φτιάξε το πλάνο σου

Ο στόχος σου δεν θα επιτευχθεί ως δια μαγείας. Πρέπει να καταλάβεις πώς θα φτάσεις εκεί. Χρειάζεσαι ένα σχέδιο για αυτό που θες να κάνεις, αλλά και για τα εμπόδια που θα συναντήσεις.

Αν για παράδειγμα ο στόχος σου είναι να κόψεις το τσιγάρο κατανόησε πότε κάνεις το τσιγάρο. Αν το κάνεις όταν είσαι κουρασμένος και το τσιγάρο σε τονώνει, τότε  αντί να καπνίσεις μπορείς να πιεις έναν καφέ.

Βρες το πρόβλημα και τι είναι αυτό που το προκαλεί και δοκίμασε να αλλάξεις τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις, όσο δύσκολο και όση δουλεία θέλει για να τα ανακαλύψεις. Μην ξεχνάς ότι κάνει κάτι για εσένα που θα σε ωφελήσει.

New Year resolutions: Συμβουλές για να τα καταφέρεις!
Κατέγραψε την πρόοδό σου

Είτε κρατώντας ένα ημερολόγιο είτε κρατώντας σημειώσεις στο κινητό σου ή ακόμα και ένα vlog θα σε βοηθήσει να δεις την πρόοδο που έχεις κάνει. Ακόμα και να έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου θα κοιτάς το βήματα που έχεις κάνει θα σε γεμίσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Σκέψου το τώρα όχι το τελικό αποτέλεσμα

Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις τώρα αντί για το τελικό στόχο. Για παράδειγμα σκέψου “Δύο ώρες την εβδομάδα Ισπανικά” αντί για “Να μάθω Ισπανικά” ή “Δύο φορές την εβδομάδα pilates” από το “Να φτιάξω σώμα”. Θα σε βοηθήσει περισσότερο να ξέρεις τι κάνεις και άμα δεν δεις γρήγορα αποτελέσματα δεν θα σε αποθαρρύνει.

Θυμήσου ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις στην κατοχή σου. Δεν χρειάζεται να περιμένεις την 1 Ιανουαρίου να έρθει μπορείς να ξεκινήσεις τα πρώτα βήματα τώρα!

Πηγές: paramount.gr, nytimes.comarargos.co.uk

Διαβάστε επίσης: 16 αρχές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε καλύτερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php