Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη Απειλεί με Εξαφάνιση τον Καφέ!

Το μέλλον για πολλά είδη καλλιεργειών φαίνεται δυσοίωνο, καθώς η Υπερθέρμανση του Πλανήτη απειλεί με εξαφάνιση τον Καφέ! Περίπου 25 εκατομμύρια αγρότες, κυρίως μικροκαλλιεργητές, καλλιεργούν καφέ σε 60 χώρες παγκοσμίως. Καθώς η παραγωγή καφέ θα μειωθεί στο μισό, η τιμή θα ανέβει.

Οι Νικαράγουα,  Βενεζουέλα και η Ονδούρα να αναμένουν τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ παράλληλα θα επηρεαστεί και η καλλιέργεια καφέ στην Αφρική και την Ασία. Η ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια του καρπού είναι μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου. Αν ο καφές δεν αναπτυχθεί στις ιδανικές αυτές συνθήκες η απόδοση της σοδειάς και η ποιότητα του καρπού θα μειωθούν.

Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη Απειλεί με Εξαφάνιση τον Καφέ!

Οι καλλιεργητές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα δικά τους φυτά μέσω άρδευσης και τεχνητής μείωσης της θερμοκρασίας, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την άγρια ποικιλία του αραβικού καφέ  Arabica. Η συγκεκριμένη ποικιλία, είναι λιγότερο ανθεκτική σε απειλές όπως οι μύκητες, οι ασθένειες των φυτών και τα παράσιτα.

Ο καφές Arabica είναι ένα από τα δύο είδη που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την παραγωγή καφέ και είναι με διαφορά ο πιο δημοφιλής, καθώς κατέχει περίπου το 70% της παγκόσμιας αγοράς. Το δεύτερο είδος Robusta ή Coffea canephora, περιέχει περισσότερη καφεΐνη και καταναλώνεται στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.

Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη Απειλεί με Εξαφάνιση τον Καφέ!

Μεγάλες εταιρείες όπως τα Starbucks, συνεργάζονται ήδη με αγρότες για την καλλιέργεια καφέ σε υψηλότερες θερμοκρασίες εκτός του ιδανικού εύρους. Επίσης, η παραγωγή του καφέ εάν χρειαστεί, θα μεταφερθεί σε νέες περιοχές με τις πλέον κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, επηρεάζουν αρνητικά τον καφέ και με άλλους τρόπους, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και την εξάλειψη των μελισσών που επικονιάζουν τα καφεόδεντρα.

Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη Απειλεί με Εξαφάνιση τον Καφέ!

Δεν είναι μόνο ο καφές που απειλείται. Ανάλογες επιπτώσεις εκτιμάται πως θα σημειωθούν στη βιομηχανία κρασιού και κακάο. Η αποφυγή της ανόδου της θερμοκρασίας, καθώς και η προσαρμογή μας σε οποιαδήποτε κλιματική αλλαγή, είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας CIAT, το οποίο συμμετείχε στην παραπάνω μελέτη, οι ερευνητές πιστεύουν πως θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές από τους παραγωγούς, ώστε να επιβιώσει το δημοφιλές φυτό τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Διαβάστε επίσης: Νίκολα Τέσλα “Ο άνθρωπος που Εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα”

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php