Αρχαία Ολυμπία | Ένας τόπος λατρείας

Με τον καινούριο δρόμο η Αρχαία Ολυμπία είναι 3 ώρες και κάτι μακριά από την Αθήνα. Τα ταξίδια των παιδικών μας χρόνων όμως ήταν μεγάλα… 5 ώρες ήμασταν στο αυτοκίνητο για να φτάσουμε στο χωριό. 5 ώρες ο πατέρας μας οδηγούσε, η μητέρα μας προσπαθούσε να προλάβει να ξεκουραστεί όπως όπως στο κάθισμα του αυτοκινήτου και εγώ με την αδερφή μου στην κυριολοξία… ταξιδεύαμε..!

Όσο ξεμακραίναμε από τας Αθήνας τα σπίτια αραίωναν και ο ουρανός μεγάλωνε. Στην αρχή βλέπαμε μόνο δρόμο, μετά και θάλασσα, μετά δάση και μικρούς οικισμούς. Δεν έπρεπε να χάσουμε το πέρασμα πάνω από τον Ισθμό της Κορίνθου, ούτε τη στάση στην Πάτρα με τα ¨εξωπραγματικά¨ σάντουιτς, που δεν υπήρχαν πουθενά αλλού στον πλανήτη!!! Μετά ο Πύργος και σε λίγο η Ολυμπία…

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Αρχαίας Ολυμπίας – Φωτογραφία: Ρούλα Ίρις Κουτρούλη
Αρχαία Ολυμπία | Ένας τόπος λατρείας

Για την αδερφή μου κι εμένα το χωριό ήταν συνυφασμένο με απαλλαγή από τα καθημερινά καθήκοντα, την παρέα με “τα παιδιά από το χωριό¨ και τη φύση. Θυμάμαι ότι μας φαινόταν παράξενο να βλέπουμε τόσους τουρίστες στους δρόμους της Ολυμπίας. Τι είχαν έρθει να κάνουν όλοι αυτοί οι ξένοι στο χωριό μας; Αυτοί ούτε Χριστοδουλόπουλο πήγαιναν να ακούσουν στα πανηγύρια, ούτε τον παππού και τη γιαγιά είχαν εκεί, ούτε θάλασσα κοντά να πάνε με τους φίλους τους!

Εξωτερικός χώρος Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας – Φωτογραφία: Ρούλα Ίρις Κουτρούλη

Απάντηση στην απορία μου πήρα όταν ήρθε η σειρά μου να επισκεφθώ το μουσείο, γεμάτο ευρήματα και έργα τέχνης που στέκουν αδιέψευστοι μάρτυρες μιας εποχής που το πνεύμα ήκμαζε και  τέχνη γεννιόταν  κάθε φορά που η λιτότητα προσπαθούσε να αγγίξει το θείο και το ιδεατό. Έτσι ακριβώς χωρίς φλυαρία και απέριττα μιλά στους επισκέπτες του νέου μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας το περίτεχνο άγαλμα του Ερμή, που φιλοτέχνησε ο Πραξιτέλης. Με αντίστοιχη ένταση στην κίνηση καθηλώνουν οι Κένταυροι το κοινό που στέκει έκθαμβο και παρακολουθεί την αρπαγή των Νυμφών, σε έναν εκστατικό χωροχρόνο παρόντος και παρελθόντος, που δημιούργησε ο αρχαίος γλύπτης.

Αρχαία Ολυμπία | Ένας τόπος λατρείας

Βγαίνοντας από το μουσείο άλλος ένας χώρος εξιστορεί τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Είναι ο χώρος τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων και των τελετών. Και δεν πρόκειται για κάτι αξιοθέατο αυτή τη φορά. Ο χώρος είναι περισσότερο για να θυμίζει πως συνέλαβαν οι Έλληνες τον ολοκληρωμένο άνθρωπο. Με έλλογη σκέψη σε ένα υγιές και δυνατό σώμα. Ο αθλητισμός ως κίνητρο για προσωπική και συλλογική βελτίωση. Μέσο κοινωνικοποίησης και συμμετοχής στα κοινά, σύμβολο είρήνης, ενότητας και ευγενούς συναγωνισμού.

Η Ολυμπία αποτελεί τουριστικό προορισμό και ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να λείπει και ένας εμπορικός δρόμος. Ένα μικρό πλακόστρωτο με μαγαζάκια που πουλούν ενθύμια της επίσκεψης σε ένα τόπο που έχει τόσα να πεί στον σύγχρονο άνθρωπο για τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, τον πολιτισμό και την αισθητική.

Πλακόστρωτος Εμπορικός Δρόμος Αρχαίας Ολυμπίας – Φωτογραφία: Ρούλα Ίρις Κουτρούλη
Αρχαία Ολυμπία | Ένας τόπος λατρείας

Στα γραφικά δρομάκια θα βρεί ο ταξιδιώτης μικρά μαγειρεία που προσφέρουν γεύσεις μεσογειακές και κυρίως Ελληνικές. Οι πρώτες ύλες συνήθως ντόπιες, ανόθευτες δίνουν στα πιάτα ταυτότητα και ικανοποιούν τις αισθήσεις. Άν στο σκηνικό αυτό προσθέσουμε τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια και το αδιάκοπο τραγούδι του τζίτζικα μεταβαίνουμε σε ένα τοπίο ονειρεμένο.

Αυτή είναι η Αρχαία Ολυμπία, ο τόπος του Δία και των υπόλοιπων Ολύμπιων θεών. Ο τόπος των παιδικών μου αναμνήσεων που μπλέκονται με τόσο δέος με τον αρχαίο άνθρωπο που έπλασε αξίες και ιδανικά τόσο διαχρονικά, που μίλησε για ήθος, κάλλος και αρετή, που εξύψωσε στο θείο ότι δε μπορούσε ή δεν ήθελε να ερμηνεύσει η λογική και που τόσο πολύ απέχουμε – δυστυχώς- σήμερα από αυτόν…

 

Γράφει η αγαπημένη μας Δήμητρα Κουτρούλη

Διαβάστε επίσης: Λακωνική Μάνη | Πέτρα, ήλιος, θάλασσα και ιστορία

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php