Gamers like Gaming | μήπως έχεις λάθος άποψη;

Γυρνάει σπίτι και πέφτει με τα μούτρα στο gaming; Γυρνάς εσύ σπίτι και τον βρίσκεις να παίζει ηλεκτρονικά στην ίδια θέση του καναπέ που τον είχες αφήσει φεύγοντας; Του μιλάς και σου απαντάει σαν υπνωτισμένος; Ακούς ξαφνικά φωνές και τον ίδιο να χτυπιέται και να βαράει τα έπιπλα; Και το χειρότερο όλων, περνάει όλη την άδεια του λιώνοντας στο gaming; Εντάξει, ναι έχει κάποιον εθισμό!

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, έτσι και το gaming έχει δύο πλευρές. Για τη κακή πλευρά έχουν χυθεί τόνοι μελανιού. Τι γίνεται όμως με τη καλή πλευρά; Ποια είναι το πλεονεκτήματα που προσφέρει στον gamer; Οι έρευνες έγιναν, οι ειδικοί μελέτησαν και τα αποτελέσματα μίλησαν. Ιδού!

  1. Μπορούν να βελτιώσουν την όραση του. Έχει αποδειχθεί ότι κάποιος που παίζει σε μέτριο βαθμό είναι πιθανό να παρατηρήσει βελτίωση στην όρασή του. Τα αποτελέσματα αφορούσαν άτομα που είχαν το λεγόμενο “τεμπέλικο” μάτι, καθώς δινόντουσαν ερεθίσματα σε αυτό να λειτουργήσει.
  2. Δίνουν ώθηση στον επαγγελματικό τομέα. Τα ομαδικά παιχνίδια προάγουν και επιβραβεύουν τα ηγετικά χαρακτηριστικά. Τα άτομα τείνουν να παρακινούνται από αυτό το γεγονός ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους στον πραγματικό κόσμο.
  3. Μαθαίνουν να αγαπούν την ιστορία. Πολλά παιχνίδια βασίζονται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι gamers να θέλουν να εντρυφήσουν στην ιστορία που βρίσκεται πίσω από τους χαρακτήρες. Με τον τρόπο αυτό καταλαβαίνουν καλύτερα το backround του παιχνιδιού.
  4. Επηρεάζουν την ηλικία του εγκεφάλου. Ιδίως τα παιχνίδια μνήμης κι εκείνα που περιέχουν γρίφους βοηθούν τους παίχτες να κρατούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλό τους. Σκέψου μόνο ότι ένας παίχτης μπορεί ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, να σκέφτεται διεξόδους διαφυγής, να βρίσκει λύσεις και να τις εκτελεί. Η απόλυτη εξάσκηση!
  5. Αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες. Τα ομαδικά παιχνίδια όχι μόνο δεν απομονώνουν τους παίχτες (γεγονός που συνηθίζεται να πιστεύεται) αλλά τους βοηθούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Επιπλέον, πολλές φορές οι παίχτες μαζεύονται στον ίδιο χώρο για να παίξουν όλοι μαζί. Επομένως μόνο κοινωνικά απομονωμένους δεν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε.
  6. Έχουν καλύτερα αντανακλαστικά αντίδρασης. Λογικό αν σκεφτούμε ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού νέες πληροφορίες έρχονται στο φως που απαιτούν την εγρήγορση του παίχτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι gamers αναπαράγουν τα γρήγορα αντανακλαστικά τους και στη καθημερινότητα τους.
  7. Έχουν λιγότερο στρες. Αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας διάρκειας 6 μηνών έδειξε ότι ορισμένα παιχνίδια μειώνουν μέχρι και 50% την έκκριση αδρεναλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να είναι πιο ήρεμα.
  8. Έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιθετικές συμπεριφορές. Αν και οι απόψεις διίστανται, κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παίχτες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται τύψεις και να μην αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα διάφορα ήδη εκφοβισμού (bullying) και πως το gaming επηρεάζει τη συνείδηση του ατόμου. Συγκεκριμένα οι μελετητές έδωσαν στους παίχτες και τους δύο ρόλους, του καλού και του κακού. Έχοντας όμως το ρόλο του κακού οι παίχτες έδειξαν να μη δρουν ασυνείδητα.

Και κάπως έτσι η εποχή του σκοταδισμού με τα κλισέ του τύπου “τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απομακρύνουν τον παίχτη από τη πραγματικότητα” ή “προκαλούν εθιστικές και επιθετικές συμπεριφορές” φτάνουν στο τέλος τους. Ναι, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια it’s a thing. Ναι, πολλές έρευνες συσχετίζουν σωματικές βλάβες με τη πολύωρη ενασχόληση με αυτά. Και ναι, μπορούν να τραβήξουν τον παίχτη εκτός πραγματικότητας για κάποιο διάστημα. Ωστόσο ας μην είμαστε αρνητικοί και καθολικοί ως προς τος gamers γιατί οι παραπάνω συμπεριφορές δεν είναι παρά οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Άλλωστε (παν) «μέτρον άριστον»!

Συμβουλή: Δώσε λίγο από το χρόνο σου και ασχολήσου κι εσύ με τα βιντεοπαιχνίδια του. 

Άσε που πιστεύω ότι πιθανότατα θα βρεις κάποιο παιχνίδι που θα σε κρατήσει με τις ώρες και τότε φίλη μου το ρητό “ότι κοροϊδεύεις το λούζεσαι” θα βρει και πάλι εφαρμογή!

Διαβάστε επίσης: Η Χρήση Tablet και Smartphone το Βράδυ Βλάπτει τον Ύπνο μας

Sof-Sof

Είμαι η Sof Sof, κοινωνική λειτουργός από τις λίγες, ψωνάκι από τα πολλά, γεμάτη ενθουσιασμό για τη ζωή και τους ανθρώπους. Παντοτινός μου πόθος η αρθρογραφία και μοναδικός μου στόχος το χαμόγελο. Αγαπώ τη τρέλα, τα ταξίδια και τα γλυκά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php