Μεταφορά κατοικιδίων ζώων με ΜΜΜ | Λεωφορείο, Τρένο, Πλοίο, Αεροπλάνο, Ταξί

Μεταφορά κατοικιδίων ζώων με ΜΜΜ | Λεωφορείο, Τρένο, Πλοίο, Αεροπλάνο, Ταξί. Ήρθε η ώρα να ταξιδέψετε με το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Ποια είναι τα δικαιώματα σας; Τι πρέπει να γνωρίζετε; Σας παρέχουμε έναν οδηγό με τους κανόνες και τη νομοθεσία.

Μεταφορά Κατοικιδίου με Αεροπλάνο:

Για να ταξιδέψετε με αεροπλάνο μαζί με το κατοικίδιό σας, πρέπει να κάνετε αίτηση μεταφοράς του κατά την κράτηση του εισιτηρίου σας. Εκεί θα αναφέρετε τη ράτσα, τις διαστάσεις του κλουβιού και το συνολικό βάρος. Οι κανονισμοί διαφέρουν ανά αεροπορική εταιρεία, δυστυχώς δεν μεταφέρουν όλες οι εταιρείες κατοικίδια.

Στα αεροπορικά ταξίδια τα μικρόσωμα ζώα που ζυγίζουν έως 8 κιλά μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους σε ειδικό κλουβί μεταφοράς. Εάν το βάρος του ζώου είναι μεγαλύτερο, τότε ταξιδεύει με τις αποσκευές.

Μεταφορά κατοικιδίων ζώων με ΜΜΜ | Λεωφορείο, Τρένο, Πλοίο, Αεροπλάνο, Ταξί

Μεταφορά Κατοικιδίου με Πλοίο: 

Επιτρέπονται στον χώρο του καταστρώματος, πάντα με την επίβλεψη σας. Σε περίπτωση που ενοχλούν θα πρέπει να μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά.

Σε ορισμένες εταιρείες επιτρέπονται στις καμπίνες και υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι εντός καμπίνας.

Πληροφορίες συγκεκριμένα ανά ακτοπλοϊκή θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.greekferries.gr/pets_gr.htm

Μεταφορά κατοικιδίων ζώων με ΜΜΜ | Λεωφορείο, Τρένο, Πλοίο, Αεροπλάνο, Ταξί

Μεταφορά Κατοικιδίου με ΚΤΕΛ :

Η μεταφορά επιτρέπεται μόνο μέσα σε ειδικά κλουβιά (με μέγιστο βάρος είναι δέκα κιλά) υποχρεωτικά στο χώρο των επιβατών, συνοδευόμενα.

Σε περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών πρέπει να μεταφέρονται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ.

Για την περίπτωση υπεραστικών τακτικών καθώς και των έκτακτων γραμμών, σε κλουβί διαστάσεων έως 50εκ. x 40εκ. x 35εκ.

Το κλουβί τοποθετείται σε ελεύθερο χώρο του οχήματος, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου− εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων.

Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. επιτρέπουν έως δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο, με ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα. Τα δρομολόγια πρέπει να είναι κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και να βρίσκονται αναρτημένα σε εμφανές σημείο.

Θυμηθείτε, βάση νομοθεσίας μεταφέρονται υποχρεωτικά εντός του χώρου των επιβατών και σε καμία απολύτως περίπτωση στο χώρο αποσκευών και ποτέ μέσα σε δέματα.

Σε περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης εφόσον η μετακίνηση γίνεται σύμφωνα με τα παραπάνω, εφαρμόζεται και το άρθρο 16 του νόμου 3304/2005 . Εφόσον δεν υπάρχει καμία ανάρτηση σε εμφανές σημείο του σταθμού ή του πρακτορείου. Ο σταθμάρχης και ο οδηγός που αρνούνται την επιβίβαση μπορούν να συλληφθούν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Το αδίκημα είναι αυτεπάγγελτο και δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου.

Σχετική νομοθεσία:

Νομος 4039/2012 (συμ/νων τροποποιήσεων του 4035/2014) άρθρα 5, 10,21.

Νόμος 2963/2001 (Βασικός νόμος ΚΤΕΛ) άρθρο 15

Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών (ΦΕΚ 1181/19-6-2015)

Μεταφορά κατοικιδίων ζώων με ΜΜΜ | Λεωφορείο, Τρένο, Πλοίο, Αεροπλάνο, Ταξί

Μεταφορά Κατοικιδίου με ΟΣΕ: 

Τα μικρόσωμα ζώα, μεταφέρονται με κλουβί μεταφοράς ή με λουρί και φίμωτρο.
Μεγαλόσωμα ζώα μεταφέρονται μόνο με λουρί και φίμωτρο δεν απαιτείται πλέον κλουβί, καταβάλλοντας την μισή τιμή του εισιτηρίου της αντίστοιχης θέση του επιβάτη που το συνοδεύει.

Μεταφορά ζώων σε όλα τα ΜΜΜ, Λεωφορείο, Τρένο, Πλοίο, Αεροπλάνο, Ταξί

Μεταφορά Κατοικιδίου με Ταξί:

Με αυτοκίνητα ταξί και αγοραία επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων, στο δάπεδο του οχήματος με φίμωτρο. Υπόλοιπα ζώα συντροφιάς μεταφέρονται σε κλουβί ή γυάλα, τα οποία επιτρέπονται και πάνω στο κάθισμα. Απαγορεύεται η τοποθέτησή τους στο χώρο αποσκευών.

Αν δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο προβλήματος υγείας (αλλεργία) του οδηγού, η άρνηση μεταφοράς φέρει διοικητικά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

ΠΔ 243 και 244/1987

Μεταφορά κατοικιδίων ζώων με ΜΜΜ | Λεωφορείο, Τρένο, Πλοίο, Αεροπλάνο, Ταξί
Να θυμάστε:

Οι σκύλοι βοηθείας ΑΜΕΑ μεταφέρονται με λουρί, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο ανεξαρτήτως μεγέθους, δωρεάν. Ο κάτοχος του σκύλου βοηθείας πρέπει διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.

Ο ιδιοκτήτης οφείλει σε κάθε είδος μετακίνησης να φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο και να έχει τοποθετήσει ηλεκτρονική ταυτότητα chip.

Ως «ζώα συντροφιάς» σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία εννοούνται:
Σκύλοι, γάτες, νυφίτσες, κουνάβια, ερμίνες, ζιβελίνες, αράχνες και λοιπά ασπόνδυλα (πλην μελισσών και οστρακοειδών), τροπικά ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πτηνά, τρωκτικά και κουνέλια.

Αρμόδιοι Φορείς
α) Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΣΕΕΥΜΕ) (Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης ή πειθαρχικών παραπτωμάτων σε ΚΤΕΛ/ΟΣΕ/Ταξί) Ανθίμου Γαζή 4 & Χρήστου Λαδά – Τ.Κ. 101 91 – Αθήνα seeyme@yme.gov.gr.
β) Γ.Δ. Μεταφορών – Δ/ση Επιβατικών Μεταφορών yme@yme.gov.gr
3) Υπ. Δικαιοσύνης | Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης Μεσογείων 96, 115 27 Αθήνα Φαξ: 210 7767489 / ggdad@justice.gov.gr

Φορείς για τα δικαιώματα των επιβατών όπου αναφέρετε υποχρεωτικά το δρομολόγιο, την ημερομηνία και ώρα, τον αριθμό πλαισίου του οχήματος:

ΠΦΠΟ Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία: pfpomospondia@gmail.com

Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών, Θεσσ/κη welcome@enosipezon.gr

ΠΕΖΗ | Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών pezh@pezh.gr,

Δίκτυο Ε.Π.Ι.Β.Α.Τη.Σ. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη Αγίων Ασωμάτων 9 105 53 Αθήνα info@epivatis.gr

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Βαλαωρίτου 12 10671 Αθήνα hlhr@hlhr.gr

ΙΝ.ΚΑ. inka@inka.gr

EΚΠΟΙΖΩ info@ekpizo.gr

 

Διαβάστε επίσης: Η IKEA σας παρουσιάζει τη νέα της σειρά για κατοικίδια LURVIG

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php