13 Reasons Why : Είδαμε τη δεύτερη σεζόν της σειράς που πραγματεύεται το σχολικό bullying.

Είδαμε τη δεύτερη σεζόν του 13 Reasons Why, της σειράς που πραγματεύεται το σχολικό bullying και προβληματιστήκαμε.  Τα 13 επεισόδια του κύκλου, μας πηγαίνουν λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη των κασετών και στη δίκη που ακολουθεί τη μήνυση που έκαναν οι γονείς της Χάνα Μπέικερ στο σχολείο.

Η σειρά ξεκινάει με ένα intro κατά το οποίο ενημερώνεται ο θεατής από το cast για τις εικόνες και το περιεχόμενο που θα ακολουθήσει και τον προτρέπει να παρακολουθήσει με ενήλικη επίβλεψη εφόσον αισθανθεί την ανάγκη αυτή, ενώ δίνονται και οδηγίες σε περίπτωση που κάποιος θεατής επηρεαστεί με κάποιον τρόπο από τα επεισόδια.

Τα επεισόδια κινούνται στο ίδιο μοτίβο με αυτά του πρώτου κύκλου. Κάθε επεισόδιο αφορά τη κατάθεση ενός από τους εμπλεκόμενους και έτσι βλέπουμε τη πλοκή όσων έγιναν και όσων ακολουθούν των νέων αποκαλύψεων.

Οι πρωταγωνιστές μένουν ίδιοι στη πλειονότητα τους, ενώ παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και την προσπάθεια τους να ανακάμψουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά τα όσα εξομολογήθηκε η Χάνα στις κασέτες πριν αυτοκτονήσει.

Τα νέα πρόσωπα που προστίθενται έρχονται να εμπλουτίσουν το καστ και να συμβάλουν με τη σειρά τους στα νέα γεγονότα. Κεντρικό στοιχείο στη πλοκή είναι οι φωτογραφίες Polaroid -αποτελούν το κάτι παλιό και αναλογικό της νέας σεζόν- που πέφτουν στα χέρια του Κλέι και θέτουν σε κίνδυνο αρκετά από τα ”κακά παιδιά”

Ο Κλέι παίρνει τη κατάσταση στα χέρια του για ακόμα μια φορά και συντονίζει τις προσπάθειες αποκάλυψης της αλήθειας και απόδοσης δικαιοσύνης στη μνήμη της φίλης του.

Η Χάνα επιστρέφει στη σειρά αλλά όχι μόνο για να μας διηγηθεί την ιστορία της πίσω από ένα μικρόφωνο, αλλά και για να “βοηθήσει” τον Κλέι, ενώ η Τζέσικα αποτελεί το κύριο πρόσωπο-θύμα της σεζόν.

Στον κύκλο αυτό βλέπουμε νέα στοιχεία και γεγονότα που έγιναν πριν την αυτοκτονία της Χάνα (και οδήγησαν τελικά σε αυτή), αλλά και νέες σχέσεις και συμμαχίες. Το bullying, ως πρωταγωνιστικό στοιχείο της σειράς μεταχειρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα μηνύματα που περνούν στον θεατή να είναι δυνατά και ξεκάθαρα αναφορικά με τα αποτελέσματα του σχολικού εκφοβισμού.

Οι δημιουργοί επιλέγουν να δείξουν σκληρές εικόνες σεξουαλικής και σωματικής βίας αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν στο σύνολο γενικότερα και το άτομο ειδικότερα.

Επιπλέον, βλέπουμε τις νομικές κυρώσεις που συνήθως αποδίδονται σε υποθέσεις όπως αυτές που πραγματεύεται η σειρά και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν αντανακλούν -όπως και τα υπόλοιπα μηνύματα της σειράς- τη πραγματικότητα.

Στο φινάλε του κύκλου μείναμε με το στόμα ανοιχτό καθώς οι καταστάσεις γίνονται ακόμα πιο δύσκολες και η σειρά μπαίνει σε νέα μονοπάτια που δυστυχώς αποτελούν κι αυτά μέρος της αμερικάνικης πραγματικότητας.

Ο τρόπος που κλείνει ο δεύτερος κύκλος της σειράς μας δίνει να καταλάβουμε πως θα υπάρξει συνέχεια. Και τελικά οι κασέτες ήταν όντως απλά η αρχή, η Χάνα δεν ήταν το μοναδικό θύμα και η αλήθεια μπορεί να στρεβλωθεί.

Διαβάστε επίσης: 13 Reasons Why – TH1RTEEN R3ASONS WHY – 13 Γιατί

Sof-Sof

Είμαι η Sof Sof, κοινωνική λειτουργός από τις λίγες, ψωνάκι από τα πολλά, γεμάτη ενθουσιασμό για τη ζωή και τους ανθρώπους. Παντοτινός μου πόθος η αρθρογραφία και μοναδικός μου στόχος το χαμόγελο. Αγαπώ τη τρέλα, τα ταξίδια και τα γλυκά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php