Οι βασιλικοί γάμοι των γαλαζοαίματων της Ελλάδας

Και ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο βασιλικό γάμο του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ, συνειρμικά το μυαλό μας πήγε σε άλλους βασιλικούς και πριγκιπικούς γάμους, περισσότερο εγχώριους. Πόσο λαμπεροί ήταν οι γάμοι των γαλαζοαίματων της Ελλάδας; Από τον Όθωνα μέχρι και τον Νικόλαο υπήρξαν πολλές διαφοροποιήσεις, ένα διαζύγιο κι ένας κρυφός βασιλικός γάμος! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι βασιλικοί γάμοι των γαλαζοαίματων της Ελλάδας

Όθωνας και Αμαλία

Ο Όθωνας έγινε ο πρώτος βασιλιάς του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ο μοναδικός βασιλιάς που έφερε τον τίτλο «Βασιλιάς της Ελλάδας». Στις 10 Νοεμβρίου του 1836 παντρεύτηκε την κόρη του δούκα του Όλντενμπουρκ Μαρία, που αργότερα πήρε το όνομα “Αμαλία, Βασίλισσα της Ελλάδος” στη Βαυαρία.

Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας και Όλγα

Ο Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας παντρεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 1867 στην Αγία Πετρούπολη την δεκαεξάχρονη τότε Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας.

Κωνσταντίνος Α΄ και Σοφία 

Ο πρώτος βασιλικός γάμος εντός των Αθηνών ήταν αυτός του Κωνσταντίνου Α’ (πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Α’ και της Όλγας) με τη Σοφία της Πρωσίας (αδελφή του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β΄) στις 15 Οκτωβρίου του 1889. Ο λαός ετοιμαζόταν να γιορτάσει αυτούς τους γάμους του διαδόχου ως ένα γεγονός μεγάλης εθνικής σημασίας.

Οι βασιλικοί γάμοι των γαλαζοαίματων της Ελλάδας

Αλέξανδρος και Ασπασια

Ο Αλέξανδρος ήταν ο δευτερότοκος γιος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και της Βασίλισσας Σοφίας. Στις 12 Νοεμβρίου 1919 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδίας του Ασπασία Μάνου πηγαίνοντας κόντρα τόσο στην οικογένεια του, όσο και στη πολιτική και στρατιωτική ζωή της χώρας. Ο γάμος τους έγινε κρυφά στο σπίτι του συγγραφέα και φίλου του Αλέξανδρου, Χρήστου Ζαλοκώστα από τον Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία των ανακτόρων. Ο τελευταίος έφερε πολλές αντιρρήσεις και προσπάθησε να αποφύγει με διάφορα τεχνάσματα τη τέλεση του γάμου. Ο Αλέξανδρος ωστόσο ήταν αποφασισμένος και τίποτα δεν θα άφηνε να μπει εμπόδιο στον γάμο του. Όπως και τελικά έγινε. Η κυβέρνηση και ο Βενιζέλος έμαθαν για τον γάμο του βασιλιά το επόμενο πρωί καθώς ο Ζαχαρίας έσπευσε να ενημερώσει τη Μητρόπολη γι′ αυτό που αναγκάστηκε να κάνει το προηγούμενο βράδυ.

 

 

 

Γεώργιος Β’ και Ελισάβετ της Ρουμανίας

Ο Γεώργιος Β’ και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Βουκουρέστι στις 27 Φεβρουαρίου 1921 και ήταν επιθυμία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ήταν οι πιο λιτοί γάμοι από τη πλευρά της Ελλάδας λόγω τόσο του πένθους για τον πρόσφατο θάνατο του Αλέξανδρου, όσο και λόγω της δύσκολης συγκυρίας στην οποία βρισκόταν τότε η Ελλάδα. Τελικά ο γάμος αυτός διαλύθηκε 14 χρόνια μετά (Ιούλιος 1935) καθώς το ζευγάρι είχε αποξενωθεί, ενώ δεν είχαν αποκτήσει παιδιά.

 

 

 

Παύλος Α’ της Ελλάδας και Φρειδερίκη

Ο γάμος του τέταρτου κατά σειρά παιδιού του Κωνσταντίνου Α΄και της Σοφίας, Παύλου και της πριγκίπισσας του Αννόβερου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκης πραγματοποιήθηκε τις 9 Ιανουαρίου 1938 στον Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας. Ούτε αυτός ο γάμος ήταν υπέρλαμπρος όπως θα άρμοζε σε έναν πριγκιπικό γάμο, καθώς η προπολεμική Ελλάδα βρισκόταν και πάλι σε δύσκολες πολιτικές συνθήκες.

Οι βασιλικοί γάμοι των γαλαζοαίματων της Ελλάδας

Κωνσταντίνος Β’ και Άννα – Μαρία

Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία (πριγκίπισσα της Δανίας) αποτέλεσαν το πιο νέο βασιλικό ζεύγος του κόσμου τη χρονική περίοδο του γάμου τους. Ο Κωνσταντίνος τότε ήταν 24 ετών και η Άννα-Μαρία μόλις είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της. Ο γάμος τους, ο οποίος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964, είναι ο μοναδικός βασιλικός γάμος εν ενεργεία βασιλιά που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και η λαμπρότητα με την οποία περιβλήθηκε υπήρξε μοναδικό θέαμα για το πλήθος των Αθηναίων που είχε μαζευτεί εκείνη τη μέρα για να χαιρετήσει τους νεόνυμφους. Το φόρεμα της Άννας-Μαρίας ήταν του Δανού σχεδιαστή Τζόργκεν Μπέντερ, το πέπλο ανήκε στη γιαγιά της, πριγκίπισσα διαδόχου Μαργκρέτ της Σουηδίας και χρονολογείτο στο 1905, ενώ το διάδημα που φορούσε στο κεφάλι της ήταν έργο του διάσημου οίκου Καρτιέ και ανήκε κι αυτό στη γιαγιά της.

Πρίγκιπας Παύλος και Μαρί Σαντάλ Μίλλερ

Ο πρίγκιπας Παύλος είναι ο πρωτότοκος γιος και δεύτερο παιδί του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας. Την 1η Ιουλίου του 1995 παντρεύτηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο την εκλεκτή της καρδίας του Μαρί Σαντάλ Μίλλερ, παρουσία των σημαντικότερων βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Το νυφικό ήταν του οίκου Βαλεντίνο και τόσο το φόρεμα, όσο και το πέπλο με της κεντημένες πεταλούδες αποτελούν δημιουργίες φτιαγμένες στο χέρι και αποκλειστικά για τη Μαρί Σαντάλ.

Οι βασιλικοί γάμοι των γαλαζοαίματων της Ελλάδας

Πριγκίπισσα Αλεξία και Κάρλος Μοράλες Κιντάνα

Ο γάμος του ζεύγους πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1999 στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο. Τους δύο τους ένωσε η αγάπη τους για την ιστιοπλοϊα καθώς ο Κάρλος Μοράλες ήταν αθλητής και μέλος του πληρώματος της προ ολυμπιακής ομάδας Ισπανία (Σίδνεϋ 2000). Στον γάμο τους παρευρέθηκαν όλες οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, ενώ η Αλεξία, ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της Άννας-Μαρίας, φόρεσε το πέπλο και το διάδημα που είχε φορέσει η μητέρα της στον γάμο της με τον Κωνσταντίνο.

 

Πρίγκιπας Νικόλαος και Τατιάνα Μπλάτνικ

Ο γάμος του πρίγκιπα Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ (7η απόγονος του Γουλιέλμου Β΄ εκλέκτορα της Έσσης) έγινε στις Σπέτσες στις 25 Αυγούστου του 2010 στην ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου. Πλήθος γαλαζοαίματων, επισήμων και φίλων του ζευγαριού από το ευρωπαϊκό και ελληνικό τζετ σετ κατέκλυσαν το νησί των Σπετσών. Το νυφικό της Τατιάνας Μπλάτνικ ήταν του οίκου Angel Sanchez. Το ενδιαφέρον του τύπου ήταν τόσο μεγάλο που οι διοργανωτές είχαν προβλέψει και είχαν στήσει μία ειδική εξέδρα, ώστε να μπορούν να απαθανατίσουν στιγμές από την προσέλευση των επισήμων. Οι άνθρωποι του τύπου έφτασαν τους 200, από τους οποίους οι 120 ήταν ξένοι ανταποκριτές κυρίως τηλεοπτικών συνεργείων και φωτορεπόρτερ.

 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μα πόλεμοι, μα διωγμοί, μα εξορίες..τίποτα δεν σταματά τη χλιδή ενός βασιλικού γάμου! Και στα δικά σας!

 

Δείτε επίσης: Ψεύτικα νύχια για μια έξτρα λάμψη στην εμφάνιση σας| Σχέδια, χρώματα και ιδέες

Sof-Sof

Είμαι η Sof Sof, κοινωνική λειτουργός από τις λίγες, ψωνάκι από τα πολλά, γεμάτη ενθουσιασμό για τη ζωή και τους ανθρώπους. Παντοτινός μου πόθος η αρθρογραφία και μοναδικός μου στόχος το χαμόγελο. Αγαπώ τη τρέλα, τα ταξίδια και τα γλυκά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php