Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Το Black Mirror είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας, στην οποία η λογική, το παράλογο και η αλήθεια που τη κατακλύζουν τη κάνουν ταυτόχρονα σκληρή και επικριτική. Αποτελείται από 4 seasons αυτοτελών επεισοδίων με κεντρικό θέμα τις απρόβλεπτες συνέπειες του μοντέρνου τρόπου ζωής. Κι όταν λέμε “νέες τεχνολογίες” μη σας πάει το μυαλό στα smartphones, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς κλπ. Think out of the box και βασικά αφήστε το μυαλό σας τελείως ελεύθερο. Και πάλι το επίπεδο των δημιουργών της σειράς δεν θα το φτάσετε αλλά θα έχετε κάνει μια γενναία προσπάθεια! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χρονικό πλαίσιο της σειράς το οποίο ποικίλει από το εναλλακτικό παρόν, στο κοντινό και μακρινό μέλλον.

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Όσοι έχετε δει τη σειρά, λογικά κουνάτε τα κεφάλια σας καταφατικά. Οι υπόλοιποι απλά πατήστε pause σε ότι κάνετε, σηκωθείτε από καναπέδες, πολυθρόνες και ντιβανοκάσελα και τρέξτε! Μη σας τρομάζει ο αριθμός των seasons καθώς κάθε μια από αυτές αποτελείται από 3-6 επεισόδια.

Κάποια από τα gadgets που παρουσιάζονται τα ζηλέψαμε και με κάποια άλλα μείναμε με το στόμα ανοιχτό και απροσδιόριστα συναισθήματα.

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια
  • Τα 5 gadgets που ζηλέψαμε στο Black Mirror 

Προσπαθήστε να δείτε πίσω από το παράλογο του πράγματος και θα καταλάβετε τη πηγή ενθουσιασμού.

 

Τσιπάκι μνήμης

Τι θα λέγατε αν είχατε τη δυνατότητα να αποθηκεύετε κάθε μνήμη σας σε μια τοσοδούλα συσκευή με τη δυνατότητα να ξαναβλέπετε ότι ζήσατε και, αντί να τα διηγήστε, να τα δείχνετε στους φίλους σας; Πόσες συζητήσεις θα ήταν πιο εύκολες καθώς η ευχή “έπρεπε να το έβλεπες” πλέον θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα; Ένα τσιπάκι στο πίσω μέρος του αυτιού κι ένα χειριστήριο δίνει τη δυνατότητα αυτή στους πρωταγωνιστές του επεισοδίου. Φυσικά και οι δυνατότητες είναι πάμπολες. Καταγραφή, διαγραφή, αναπαραγωγή, zoom, αποθήκευση και πάει λέγοντας. Πριν βιαστείτε να απαντήσετε όμως σκεφτείτε ότι τα “μικρά ψεματάκια” σας είναι πολύ εύκολο να αποκαλυφθούν καθώς το ¨ήμουν για καφέ με τα παιδιά” (ενώ δεν ήσασταν) μπορεί να αποδειχθεί με το πάτημα ενός κουμπιού! Ενδιαφέρον;

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Virtual reallity gaming

Έχετε παίξει ηλεκτρονικό παιχνίδι φορώντας μάσκα VR όπου είναι λες και είσαστε μέσα μέσα στο παιχνίδι; Ε τώρα σκεφτείτε να είσαστε κυριολεκτικά μέσα στο παιχνίδι, να έρχεστε αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους φόβους σας και να παλεύεται με τους “κακούς” χαρακτήρες του μυαλού σας  χωρίς να μπορείτε να νιώθετε φυσικό πόνο. Ή μήπως νιώθετε; Ο πρωταγωνιστής της σειράς προσφέρει τον εαυτό του στην επιστήμη του gaming προσφέροντας μαζί όλες του τις αισθήσεις, αναμνήσεις και φόβους. Με τη βοήθεια μιας συσκευής, οι αναμνήσεις, οι φόβοι κι ότι έχει ζήσει ως τότε “ανεβαίνουν” στη μνήμη του game και προσαρμόζετε ανάλογα με αυτά. Θα παίζατε σε ένα παιχνίδι που όλα γύρω σας μοιάζουν πραγματικά και έρχεστε αντιμέτωποι με κάθε φανερό και κρυφό σας φόβο, χωρίς να μπορείτε να αισθανθείτε τον πόνο μιας σφαίρας ή μιας μαχαιριάς; Ή μήπως το αισθάνεστε κι αυτό;

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Ο θάνατος δεν είναι το τέλος της ζωής

Ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου από τη στιγμή που γεννιέται είναι ο θάνατος. Όλες οι φυσικές μας άμυνες αντιμάχονται πάντα ενάντια αυτού. Βασικά, αυτό που όλοι φοβόμαστε είναι το θεμελιώδες ερώτημα “που πάμε αφού πεθάνουμε”; Ε λοιπόν υπήρξε μια απίστευτη εκδοχή στη τρίτη σεζόν! Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό μέρος, το San Junipero. Τα άτομα που βρίσκονται κοντά στο θάνατο, ή τελικώς πεθαίνουν σωματικά, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ζουν. Μπερδευτήκατε; Λογικό! Σκεφτείτε το τσιπάκι usb που χρησιμοποιείτε για να μεταφέρετε αρχεία στον υπολογιστή σας. Τα αρχεία, θα “ζήσουν” στη πραγματικότητα του υπολογιστή σας. Ε κάπως έτσι είναι και η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία εξελίσσεται το επεισόδιο. Μεταπηδάτε σε εποχές αλλά παραμένετε στο ίδιο μέρος. Μπερδευτήκατε κι άλλο; Λογικό! Όσοι έχετε δει το επεισόδιο μη μας πείτε ότι δεν το ζηλέψατε ή ευχηθήκατε!

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

“Ξέρω που είσαι και τι κάνεις”

Τρομακτικό; Είναι! Αλλά σκεφτείτε πόσο καταπραϋντικά θα μπορούσε να επιδράσει στους γονείς αυτές τις εποχές. Πόσα μικρά παιδιά “χάνονται”, απάγονται κ.ο.κ; Οι γονείς δεν μπορούν να έχουν εικόνα του που βρίσκονται τα παιδιά τους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Άλλο ένα μείζον θέμα της εποχής μας που φαίνεται να λύνεται μέσα στη σειρά. Η μητέρα ενός κοριτσιού, μετά από τον παρολίγον χαμό του, αποφασίζει να πάρει μέρος στο πειραματικό ακόμα εγχείρημα της 24ωρης επίβλεψης της κόρης της. Έτσι έχει τη δυνατότητα να ξέρει και να παρεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στο που βρίσκεται η κόρη της. Τι βλέπει και τι νιώθει μέσα από το τάμπλετ, το κινητό ή τον υπολογιστή της. Φάρμακο για τους γονείς, δεν συμφωνείτε; Όπως είναι φυσικό όμως, ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν μελανά σημεία καθώς τα όρια της παρεμβατικότητας μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν με ολέθριες συνέπειες.

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Dating App

Και γνωρίζεις κάποιον και κάνετε σχέση κι αρχίζεις να αναρωτιέσαι ¨πόσο θα κρατήσει;”, “είναι σοβαρό;”, “ταιριάζουμε πραγματικά ή είναι ενθουσιασμός;”. Άλλο ένα ζήτημα όχι μόνο της εποχής μας, αλλά ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας! Τι θα λέγατε αν μια εφαρμογή στο κινητό σας επέλεγε την επόμενη σχέση, σας έκλεινε ραντεβού και σας έλεγε πόσο θα κρατήσει; Ή ακόμα καλύτερα, τι θα λέγατε αν σας έβρισκε το ιδανικό ταίρι; Πόσα ξενύχτια και πόσες δραματικές ιστορίες θα είχαν αποφευχθεί. Πόσα δάκρυα δεν θα είχαν χυθεί και πόσοι τόνοι παγωτού δεν θα είχαν καταναλωθεί. Στο επίμαχο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν, οι πρωταγωνιστές βγαίνουν ραντεβού με άτομα που τους υποδεικνύει η εφαρμογή στο κινητό τους. Η οποία, έχει ενημερωθεί με όλες τις επιθυμίες, τα θέλω και τις προτιμήσεις των ατόμων. Έτσι επιλέγει τα ζευγάρια και τη διάρκεια της σχέσης με βάση τις παραπάνω πληροφορίες. Κάτι σαν γραφείο συνοικεσίων που δεν μπορεί να κάνει λάθος υπολογισμούς και με 100% επιτυχία σε όλες του τις προβλέψεις. Βρείτε εσείς τη κακή επίδραση της τεχνολογίας αυτής αν μπορείτε και πείτε μας κι εμάς!

Οι 5 κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό στο Black Mirror

Και εδώ ξεκινάει το πραγματικά παράλογο και τα επίπεδα τεχνολογικής εξέλιξης που δεν θα θέλαμε με τίποτα να φτάσουμε.

 

Αξιολόγηση μέσα από τα Social Media

 Ένα επεισόδιο πολύ κοντά στην εποχή μας που μας κάνει να σκεφτούμε και να ψιθυρίσουμε το κλασικό “ορέ που πάμε;”. Οι άνθρωποι αλληλο-αξιολογούν ο ένας τον άλλον σε μια κλίματα αστεριών, όπου το 1 αντιστοιχεί στο “αντιπαθώ” και το 5 στο “συμπαθώ πάρα πολύ“, από την οποία βγαίνει ο μέσος όρος του κάθε ατόμου. Ο μέσος όρος αυτός επηρεάζει και τη πραγματική ζωή με προνόμια για όσους έχουν υψηλό μέσο όρο και περιορισμούς για όσους είναι κάτω του μετρίου. Τρομακτική εξέλιξη μιας κοινωνίας εθισμένης στη γνώμη των άλλων και την εξαγωγή βεβιασμένων συμπερασμάτων.

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

White Bear Justice Park

Άλλο ένα επεισόδιο Black Mirror υπερβολικά κοντά στην εποχή μας που μας κάνει να σκεφτόμαστε πόσο τελικά απέχει η πραγματικότητα από τον παραλογισμό που παρακολουθούμε να εκτυλίσσετε στο επεισόδιο αυτό. Μια κοινωνία γεμάτη με εθισμένες γενιές στη καταγραφή γεγονότων και την παντελή απουσία συναίσθησης. Τι γίνεται όταν μπροστά μας γίνεται ένα έγκλημα κι εμείς αντί να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο βγάζουμε από τη τσέπη το κινητό, ανοίγουμε τη κάμερα και βιντεοσκοπούμε το συμβάν για να το στείλουμε σε φίλους και να το κοινοποιήσουμε στο διαδίκτυο; Τι γίνεται όταν το θύμα είμαστε εμείς;

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Επιστροφή στη ζωή

Η απώλεια αγαπημένων ανθρώπων είναι από τις πιο επώδυνες καταστάσεις. Κυρίως επειδή ξέρουμε ότι δεν θα ακούσουμε ποτέ ξανά τη φωνή του ανθρώπου που φεύγει ούτε θα τον ξαναδούμε. Όπως μια στιγμή μπορεί να απαθανατιστεί σε μια φωτογραφία. Έτσι και η εικόνα μας, η φωνή και ο τρόπος ομιλίας μας, οι κινήσεις μας, οι απόψεις μας, οι συνήθειες μας, τα θέλω και οι επιθυμίες μας απαθανατίζονται καθημερινά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και κάμερας. Κι αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε, εκείνη τη δύσκολη στιγμή της απώλειας, ότι μπορεί να τα “φορτώσει” όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα; Θα να ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο σε ότι λέτε δίνοντάς σας απαντήσεις με τα χαρακτηριστικά του ατόμου που χάθηκε; Ότι μπορεί να το κάνει να “ζωντανέψει” ηλεκτρονικά ή ακόμα και μέσα σε ένα τεχνητό σώμα; Ένα πιστό αντίγραφο εκείνου του ανθρώπου που έφυγε…τι θα κάνατε; Ναι, είναι τόσο ανατριχιαστικό και παράλογο όσο φαίνεται!

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Μεταφορά συνείδησης 

Το τελευταίο επεισόδιο Black Mirror της τέταρτης σεζόν, είναι από τα πιο επικά και περίεργα επεισόδια όλης της σειράς κι αυτό επειδή όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις ιστορίες έρχονται να μας τινάξουν το μυαλό στον αέρα. Μια συσκευή που μπορεί και δίνει τη δυνατότητα σε έναν γιατρό να αισθάνεται τον πόνου του ασθενή ώστε να μπορεί να βγάζει καλύτερες διαγνώσεις, μια εφεύρεση που μπορεί και μεταφέρει τη συνείδηση ανθρώπων που βρίσκονται σε κώμα στο μυαλό οικείων τους και άλλη μια που μπορεί και δημιουργεί ψηφιακά ολογράμματα μέσα από τις συνειδήσεις αυτές. Τα παραπάνω μοιάζουν ιδανικά αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι όπως φαίνεται όταν συναντούν την ανθρώπινη απληστία, τον εθισμό στην εξουσία και τη παντελή έλλειψη ορίων και ηθικών φραγμών.

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Τα επικίνδυνα trends

Είναι γνωστό ότι το ίντερνετ είναι ο πιο βίαιος και απρόσωπος χώρος που μπορεί κανείς να βρεθεί. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να κατηγορηθεί, να δικαστεί, να βρεθεί ένοχος και να “εκτελεστεί” μέσα στα διαδίκτυο καθώς η απρόσωπη μάσκα και το αίσθημα παντοδυναμίας που κρύβεται πίσω από αυτή, δημιουργεί ηλεκτρονικούς ενόρκους και δικαστές που μπορούν να επιτεθούν και να αποτελειώσουν ένα άτομο. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και το ηλεκτρονικό bullying μπορούν να πληγώσουν συναισθηματικά το θύμα με απρόσμενες συνέπειες. Τι θα γινόταν όμως αν εκτός από συναισθηματικό πόνο, μπορούσαν να προκαλέσουν και σωματικό ή και θάνατο; Πως θα αντιδρούσε η κοινωνία αν τα λόγια όντως μπορούσαν να σκοτώσουν; Καθοριστικό ρόλο παίζουν μερικά εκατομμύρια τεχνητές μέλισσες, καθώς οι κανονικές έχουν εκλείψει λόγω της κλιματικής αλλοίωσης του πλανήτη (και περιβαλλοντικά προχωρημένη η σειρά). Και αυτό το επεισόδιο βρίσκεται πολύ κοντά στη πραγματικότητα και αγγίζει ένα από τα πιο ραγδαία αυξανόμενα κοινωνικά φαινόμενα.

Black Mirror: η λογική, το παράλογο και η αλήθεια

Γενικά, η σειρά δίνει τροφή για σκέψη στον θεατή και τον αφήνει με συναισθήματα που δύσκολα μπορεί να περιγράψει. Έκπληξη, αγωνία, αποστροφή, λύπη, θαυμασμός, χαρά, αισιοδοξία..όλα μπερδεύονται σε ένα εθιστικό αποτέλεσμα.

imdb info

Δείτε επίσης: Οι ταινίες που θα δούμε μέσα στο 2018

Sof-Sof

Είμαι η Sof Sof, κοινωνική λειτουργός από τις λίγες, ψωνάκι από τα πολλά, γεμάτη ενθουσιασμό για τη ζωή και τους ανθρώπους. Παντοτινός μου πόθος η αρθρογραφία και μοναδικός μου στόχος το χαμόγελο. Αγαπώ τη τρέλα, τα ταξίδια και τα γλυκά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php