Προυσός Ευρυτανίας | Το «Σπίτι της Παναγιάς»

Ο Προυσός Ευρυτανίας το «Σπίτι της Παναγιάς» όπως συχνά αποκαλείται, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μέρη του νομού. Το μικρό χωριό φιλοξενεί τη μονή Προυσού, ένα σπουδαίο μοναστήρι από τα λίγα που στέκουν και λειτουργούν στην Ευρυτανία.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, προς τιμήν της ημέρας που βρέθηκε η ιερά εικόνα της Παναγίας. 

 

Προυσός Ευρυτανίας | Το «Σπίτι της Παναγιάς»

Η εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας» ενδέχεται να είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Φυγαδεύτηκε από την Προύσα της Μικράς Ασίας σε μια προσπάθεια να διασωθεί από τον αυτοκράτορα που είχε διατάξει την καταστροφή της.

Η εικόνα είναι γνωστή για τα θαύματα που λέγεται ότι συνέβησαν κατά τη μεταφορά της από δυο άνδρες. Φυγαδεύτηκε από τη Μικρά Ασία και μέσα από θαύμα υπέδειξε την τοποθεσία όπου ιδρύθηκε εν τέλη το μοναστήρι. Οι δύο άνδρες έγιναν οι πρώτοι μοναχοί, γνωστοί ως Διονύσιος και Τιμόθεος.

Προυσός Ευρυτανίας | Το «Σπίτι της Παναγιάς»

Προυσός Ευρυτανίας  #Lollita.gr

Ακολουθώντας το ποτάμι θα απολαύσετε τα πανύψηλα δέντρα και την πλούσια βλάστηση της περιοχής. Η περιοχή επίσης προσελκύει άτομα για ορειβασία αλλά και σπορ βουνού. Στο μονοπάτι που οδηγεί στη μονή, υπάρχουν τα «Πατήματα της Παναγιάς» 7 ίχνη πατήματος σε διαφορετικό χρώμα, τα οποία σύμφωνα με την παράδοση άφησε η Παναγία στο δρόμο της για τον Προυσό.

 

Προυσός Ευρυτανίας | Το «Σπίτι της Παναγιάς»

Το γαλήνιο μοναστήρι στέκει επιβλητικό και προστατεύει τη θαυματουργή εικόνα που εξακολουθεί να προσελκύει πλήθος προσκυνητών.

 

Το ιστορικό μουσείο της Μονής Προυσού, λειτουργεί μέσα στο μοναστήρι. Εκεί μπορείτε να δείτε ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, δισκοπότηρα, χειρόγραφους κώδικες και τα άρματα του Καραΐσκάκη.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Μονή Προυσού εδώ.

Διαβάστε επίσης: Λακωνική Μάνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php