Το Lollita.gr μιλάει με την εικονογράφο Χριστίνα Τσέβη

Το Lollita.gr πήρε συνέντευξη από την υπέροχη εικονογράφο Χριστίνα Τσέβη. Γνωρίστε μαζί μας την Χριστίνα και δείτε μερικές από τις όμορφες δουλείες της!

Μίλησε μας για τη Χριστίνα.

Γειά χαρά! Είμαι εικονογράφος, γεννημένη στην Αθήνα το Νοέμβρη του 83. Αγαπώ τα ταξίδια, την μουσική, τον κινηματογράφο και την σκυλίτσα μου την Χλόη. Η δουλειά μου χωρίζεται στα προσωπικά μου πρότζεκτ-που είναι κυρίως αυτοβιογραφικά-και στα επαγγελματικά-που μπορεί να είναι από αφίσες για λάιβ μέχρι παιδικά βιβλία. Το βασικό μου όνειρο και κίνητρο για την επαγγελματική μου δραστηριότητα, είναι η σκέψη πως μπορεί ο καθένας από μας να αλλάξει τον κόσμο. Και αυτό προσπαθώ και θέλω να κάνω όσο πιο συχνά μπορώ-να ασχολούμαι με πρότζεκτ που προωθούν την ισότητα, τον φεμινισμό, την αγάπη για το περιβάλλον και τα ζώα, κοκ.

 

Πως ξεκίνησε το πάθος σου για την τέχνη;

Προσωπικά δεν έχω συνείδηση του πότε ξεκίνησε ή με ποιόν τρόπο πρωτοεκδηλώθηκε. Υποθέτω πως, όπως σχεδόν σε όλα τα παιδάκια, μου άρεσε πολύ να ζωγραφίζω. Απλά ξέχασα να σταματήσω μεγαλώνοντας! Αν υποθέσουμε πως μεγάλωσα ποτέ 🙂

Ποιες είναι οι βασικές σου επιρροές; Τι σε εμπνέει;

Ο Kirchner σίγουρα, ο William Kentridge, οι ντανταϊστές. Πολλά πολύ διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους.

Όσον αφορά τη διαδικασία της δημιουργίας των προσωπικών μου έργων, θα έλεγα πως η έμπνευση καθώς και η ανάγκη για δημιουργία, δεν έρχεται ποτέ από θετικά συναισθήματα. Και αυτό σίγουρα φαίνεται και στη δουλειά μου, που χαρακτηρίζεται κυρίως από μία μελαγχολία. Μου αρέσει όμως να υπάρχει κάπου κρυμμένη η ελπίδα, θεωρώ πως λειτουργεί γενικότερα όπως ο φάρος για έναν καπετάνιο σε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Καλό είναι να την ψάχνουμε πάντα, αλλιώς το πλοίο θα προσαράξει στα βράχια…

Πως αντικατοπτρίζεται η προσωπικότητα σου στο έργο σου; Ποια βήματα ακολουθείς όταν αρχίζεις ένα καινούριο σχέδιο;

Σίγουρα η διαδικασία θυμίζει αρκετά συνεδρία σε ψυχολόγο, χρειάζεται να μπορείς να κοιτάξεις κατάματα τους φόβους σου. Για μένα η δουλειά μου είναι κάτι που με ξεγυμνώνει απόλυτα και αισθάνομαι εντελώς εκτεθειμένη δημιουργώντας-είναι κάτι το οποίο έχω συνηθίσει, να αισθάνομαι πως βγάζω όλα μου το εσώψυχα στη φόρα και να είμαι οκ με αυτό. Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε θεατής θα ερμηνεύσει αυτό που βλέπει, μπορεί να μην έχει τελικά την παραμικρή σχέση με αυτό που εγώ είχα στο μυαλό μου ή στην καρδιά μου όταν σχεδίαζα την κάθε εικονογράφηση. Και αυτό είναι τελικά και το όμορφο στην τέχνη. Σε κάθε άνθρωπο μπορεί να “μιλήσει” ή όχι…ακόμη και να πει κάτι εντελώς διαφορετικό ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή του ή το οτιδήποτε έχει ο ίδιος την ανάγκη να προβάλλει σε αυτό.

Πως βγαίνεις από ένα καλλιτεχνικό αδιέξοδο;

Θεωρώ πως δεν υπάρχει καλλιτεχνικό αδιέξοδο όταν δουλεύεις. Κι αν κάποτε αισθάνομαι πως δεν ξέρω τι να κάνω, είναι μέχρι να ξεκινήσω να το κάνω! Χρειάζεται συνέπεια και σκληρή δουλειά μόνο.

Τι δυσκολίες μπορεί να συναντήσει κάποιος σε αυτή τη δουλειά;

Άπειρες, όπως σε όλες τις δουλειές. Σίγουρα όμως τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα έχουν κάποιες παραπάνω από τη φύση τους εξ’αιτίας της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει αρκετούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (και ίσως λίγο περισσότερους στην Ελλάδα) πως οκ, δεν κάνεις και κάτι το σπουδαίο, κάτι γραμμές τραβάς! Επίσης πολλοί πιστεύουν πως γνωρίζουν πολύ καλύτερα από σένα τον ίδιο πως θα πρέπει να δουλέψεις ή τι θα πρέπει να κάνεις. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πως όσο πιο ελεύθερο σε αφήσει να δημιουργήσεις, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Από την άλλη, όσο πιο γνωστός γίνεσαι, τόσο λιγότερο σε αμφισβητούν. Απλά τα πρώτα χρόνια χρειάζεται αρκετή υπομονή.

Δουλεύεις πάνω σε κάποιο project αυτή την περίοδο; Τι υπάρχει στον ορίζοντα;

Τον τελευταίο καιρό έχω την τιμή να εργάζομαι εθελοντικά πάνω σε ίσως το καλύτερο πρότζεκτ που έχω αναλάβει μέχρι σήμερα. Συνεργάζομαι με την Υπηρεσία Ασύλου/Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιουργώντας υλικό που απευθύνεται στα ασυνόδευτα παιδιά που έρχονται στην Ελλάδα. Είμαι πολύ περήφανη που συμμετέχω σε κάτι τέτοιο και σύντομα θα μπορέσω να δημοσιεύσω περισσότερα σε σχέση με αυτό.

Πες δυο λόγια στους θαυμαστές της δουλειάς σου.

Τι να πω, μόνο ευχαριστώ από καρδιάς για την υποστήριξη, είναι πολύ πιο σημαντική απ’όσο μπορούν να φανταστούν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php