Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα;

Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα; Αύξηση της παρουσίας καρχαριών έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά νερά. Έχουν συμβεί αιματηρές επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα ακόμη και αν πολλοί δε θέλουν να το αποδεχτούν.

Οι περισσότεροι καρχαρίες είναι σαρκοφάγοι. Ορισμένα είδη, όπως οι καρχαρίες τίγρεις, τρώνε σχεδόν τα πάντα. Η συντριπτική πλειονότητα των καρχαριών ψάχνει συγκεκριμένη λεία και σπάνια μεταβάλλει τη διατροφή του.

Καρχαρίας στη Φανερωμένη Σαλαμίνας – 2019

Όσοι κολυμπάνε κοντά στις ακτές έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πάθουν κάτι. 30 σχεδόν χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί επίθεση. Όσοι ξανοίγονται με σκάφη μακριά από τις ακτές και θέλουν να βουτήξουν στα βαθιά νερά σαν ξεχωριστή εμπειρία, να ξέρουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να συναντήσουν κάποιο μεγάλο ζώο.

Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα;

Στατιστικά κάθε κολυμβητής έχει βρεθεί 1 φορά στη ζωή του κοντά σε καρχαρία.

Καρχαρίας Γλαύκος η μπλε καρχαρίας, στην παραλία Αλμυρής – Απρίλιος 2019

Ο διαβόητος λευκός καρχαρίας, βέβαια, είναι παράκτιο είδος, αλλά εμφανίζεται σπάνια.

Έχουν υπάρξει θανάσιμες επιθέσεις

Τα τελευταία 161 χρόνια, σημειώθηκαν 14 καταγεγραμμένες επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες. Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι πολλές, δεν είναι όμως και μηδενικές.

Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα;

Οι αποδείξεις για την ύπαρξη του μεγάλου λευκού στην Ελλάδα, είναι πολλές.

Ο λευκός καρχαρίας ζει στις θάλασσες μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Το ότι δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος αυτό, έχει να κάνει με δύο λόγους. Πρώτος και καλύτερος, είναι ότι σε εθνικό επίπεδο, είμαστε πολλά χρόνια πίσω στις έρευνες που αφορούν θαλάσσια αρπακτικά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ίσως κάποιοι φοβούνται να παραδεχτούν την ύπαρξη τέτοιων ζώων στις θάλασσες μας, ώστε να μην βλάψουν τον τουρισμό.

Στα νερά μας ζουν περίπου 42 είδη καρχαριών συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Λευκού.

Οι επιθέσεις καρχαριών, γίνονται λόγω του ότι οι καρχαρίες μας μπερδεύουν με τις φώκιες η κάποιο άλλο μεγαλόσωμο θήραμα τους.

Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα;

Επικίνδυνοι καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών

Alopias vulpinus – Thresher shark – Καρχαρίας αλεπού

Ο καπετάν Αρίστος Χατζήπαπας από την Κυλλήνη.

Και αν σε κάποιους φαίνεται πολύ μεγάλο, ο καπετάνιος δήλωσε πως έχει ψαρέψει και μεγαλύτερο…

Καρχαρίας στα Χανιά – 2018

Carcharhinus brachyurus – Copper shark – Καρχαρίνος βραχύουρος

Carcharhinus limbatus – Blacktip shark – Καρχαρίνος μελανόακρος


Carcharhinus longimanus – Oceanic whitetip shark – Καρχαρίνος ο μακροχέρης

Carcharhinus melanopterus – Blacktip reef shark – Καρχαρίνος μελανόφτερος

Carcharhinus obscurus – Dusky shark – Καρχαρίνος σκοτεινόχρωμος

Carcharias taurus – Sand Tiger Shark – Ταυροκαρχαρίας


Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν πιαστεί λίγα νεαρά στην Αδριατική.

Carcharodon carcharias – Great white shark – Λευκός καρχαρίας


​Με μέγεθος σαφώς μικρότερο από τους λευκούς καρχαρίες των ωκεανών του κόσμου η παρουσία λευκών καρχαριών στη χώρα μας είναι εξακριβωμένη εδώ και χρόνια.

Στην Ψάθα Μεγάρων το 2015, τράβηξαν έξω καρχαρία, ο οποίος βρισκόταν σε βάθος μόλις 1,5 μέτρου. Μόλις βγήκε το μεγάλο ψάρι έξω γέννησε τα μικρά που είχε μέσα του.

Isurus paucus – Longfin mako shark – Μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας


Lamna nasus – Porbeagle – Λάμια

Mustelus asterias – Starry smoothhound – Αστρογαλέος

Prionace glauca – Blue shark – Γλαυκοκαρχαρίας ή Γαλάζιος

Από τους πιο γρήγορους καρχαρίες του κόσμου αλλά και από τους πιο κυνηγημένους για τα πτερύγια τους. Η παρουσία του στα ανοιχτά μας πελάγη είναι σχετικά συχνή, ενώ εισέρχεται τακτικά στον Κορινθιακό κόλπο – πιθανότατα για να αναπαραχθεί.

​Sphyrna mokarran – Great hammerhead – Μεγαλοζύγαινα

Η μεγαλοζύγαινα ή μεγάλος σφυροκέφαλος είναι το μεγαλύτερο είδος σφυροκέφαλου καρχαρία, με μήκος που φτάνει τα 6,1 μέτρα

Sphyrna zygaena – Smooth hammerhead – Ζύγαινα ή μεγάλος σφυροκέφαλος

Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα;

Ένα είδος με πολλά ονόματα (δεκανίκι, δρεπανάκι, πατερίτσα, προπέλα, σφύρνα) που οφείλονται στο χαρακτηριστικό του ρύγχος. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σφυροκέφαλος καρχαρίας, με μήκος μέχρι και πέντε μέτρα. Είναι ενεργό αρπακτικό που τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία από οστεϊχθύες και ασπόνδυλα, ενώ τα μεγαλύτερα άτομα τρέφονται επίσης και με καρχαρίες και σαλάχια. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, αυτός ο καρχαρίας είναι ζωοτόκος και γεννά κάθε φορά 20 με 40 νεογνά. Είναι σχετικά κοινός καρχαρίας στη χώρα μας.

Επιθέσεις στην Ελλάδα

24 Ιουλίου 1847, δημοσιεύθηκε  από την κερκυραϊκή εφημερίδα «Εφημερίς των Ιονίων Νήσων» , ότι στην παραλία του Φρουρίου, εκβράστηκε τμήμα του σώματος του στρατιώτη William Mills, μετά από επίθεση που δέχθηκε από καρχαρία.

Ο εθνικός ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, που από το 1829 ήταν μόνιμος κάτοικος Κέρκυρας και το σπίτι του απείχε λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια, από το Μανδράκι, εμπνεύστηκε από το γεγονός και το 1849 δημιούργησε τον «Πόρφυρα».

Το καλοκαίρι του 1903 στην Κρήτη συνέβησαν δύο θανατηφόρα περιστατικά σε σφουγγαράδες δύτες.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1948. Τέσσερις νεαροί ξεκίνησαν στις 15:00 από τον συνοικισμό Ευγενίας του Πειραιά να πάνε για ψάρεμα στη «σπηλιά του Κουλού» πίσω από το τότε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Κερατσίνι.

Στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» της επόμενης ημέρας περιγράφτηκε το γεγονός. «…ο Δημ. Παρασάκης εξεδήλωσε την επιθυμίαν να κολυμβήση, ριφθείς εις την θάλασσαν. Μετ’ ολίγα λεπτά και εις απόστασιν 5 μέτρων από της ακτής ο ατυχής νέος υπέστη επίθεσιν γιγαντιαίου σκυλόψαρου…».

Οι εξορμήσεις του Λιμενικού ήταν πάμπολλες και το πετρελαιοκίνητο αλιευτικό Ιάσων, στις 26 Οκτωβρίου 1948, αλίευσε κοντά στην Αίγινα, έναν καρχαρία μήκους 4,5 μέτρων. Του άνοιξαν την κοιλιά αλλά μέσα βρήκαν κάμποσες οκάδες φαγκριά, παλαμίδες και σαλάχια. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι τον θεώρησαν ως υπαίτιο για το θάνατο του Παρασάκη.

Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα;
Ο καρχαρίας έφαγε την Βάντα.

Το Μον Ρεπό της Κέρκυρας ήταν ο επόμενος τόπος που ένα ακόμη δραματικό περιστατικό οδήγησε στο χαμό της νεαρής γαλανομάτας, Βάντας Πιέρρη, κόρης του διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Κέρκυρας.
Παρασκευή 17 Αυγούστου 1951. Τότε ο 17χρονος, Γιώργος Αθανάσαινας με τη 16χρονη, Βάντα Πιέρρη, κολυμπούν στην περιοχή Μον Ρεπό. Σε βάθος που δεν ξεπερνά τα 6 – 7 μέτρα, δέχθηκαν επίθεση από λευκό καρχαρία που κομμάτιασε τη Βάντα και τραυμάτισε το Γιώργο.

Το γεγονός συντάραξε το νησί αλλά πέρασε στα «ψιλά» των αθηναϊκών εφημερίδων.
Η Αυστριακή συγγραφέας

Στον Παγασητικό κόλπο στη βραχονησίδα Πυθούς ή Μικρά κοντά στη νησίδα Παλαιά Τρίκερι εξελίχθηκε μια ακόμη τρομακτική επίθεση.
Το Σάββατο, 1η Ιουνίου του 1963, η αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος, από τη Βιέννη, Χέλγκα Πόγκλ, κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε σε απόσταση τριών μόλις μέτρων από την ακτή, μπροστά στα μάτια της φίλης της, Βίλκεν.

Η κοινωνία του Βόλου τρομοκρατήθηκε και όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι οι παραθεριστές ήταν επιφυλακτικοί. Τον επόμενο μήνα (6/7/1963) οι κάτοικοι της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική είδαν έντρομοι μια φώκια να βγαίνει τρομοκρατημένη στην ακτή και αρκετούς τόνους να πηδούν για να ξεφύγουν από το θηρευτή τους, έναν πεντάμετρο καρχαρία.

Το καλοκαίρι του 1981 έγινε μια ακόμη επίθεση καρχαρία, στην περιοχή του Παγασητικού,  σε τουρίστα από την Αυστρία.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1983, ο 36χρονος Ιωάννης Δ. Χρυσάφης, υποβρύχιος ψαράς έγινε το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της επόμενης ημέρας, έγραφε: «Τον σκότωσε καρχαρίας ενώ ψάρευε».

Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα.


​Πηγές:
www.fao.org
www.ishbase.org
www.iucnredlist.org
www.marinespecies.org
www.wwf.gr/images/pdfs/sharks-factsheet.pdf
http://sharksingreece.blogspot.com/

Διαβάστε επίσης: Αναμνηστικά με υλικά από τις καλοκαιρινές σας διακοπές

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php