7 Οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο

Στο άρθρο μας θα μάθετε ποιά είναι τα 7 οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο!

Καλοί τρόποι και υπευθυνότητα

Τα παιδιά αγαπούν τα κατοικίδια ζώα τους και για καλό λόγο. Τα πλάσματα αυτά διδάσκουν σε ένα παιδί με φυσικό και ευχάριστο τρόπο να αγαπούν, να φροντίζουν και να νοιάζονται.

Παρακάτω θα βρείτε αρκετούς λόγους για να επιτρέψετε λίγες τρίχες να αιωρούνται στο σπίτι σας.

Τα κατοικίδια ζώα δημιουργούν οικογενειακούς δεσμούς

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κατοχής κατοικίδιων ζώων είναι συχνά απροσδόκητο, μπορούν να βοηθήσουν τα μέλη μιας οικογένειας να έρθουν πιο κοντά.

 

7 Οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο

Το παιχνίδι, οι βόλτες, η φροντίδα και η αγάπη που νιώθουμε για το κατοικίδιο μας, είναι ακόμη ένας συνδετικός κρίκος για τα μέλη μιας οικογένειας.

Κάθε φορά που ρωτάω τα παιδιά και τους γονείς εάν τα κατοικίδια ζώα τους είναι πραγματικά μέρος της οικογένειας, οι περισσότεροι από αυτούς φαίνονται έκπληκτοι – και σχεδόν προσβεβλημένοι – στην ερώτηση, η πιο κοινή απάντηση: “Φυσικά και είναι!”

7 Οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο

Ένας σκύλος μπορεί να διδάξει ενσυναίσθηση.

Η φροντίδα για ένα κατοικίδιο ζώο που εξαρτάται τόσο από εσάς διδάσκει τη συμπάθεια. Το παιδί σας μαθαίνει να διαβάζει τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας: πεινάει; Πρέπει να βγει έξω; Ίσως το κατοικίδιο ζώο φοβάται τον άνεμο, τη βροχή ή το χιόνι και πρέπει να παρηγορήσει. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση είναι η μόνη ικανότητα που μπορεί να αποτρέψει το μπούλινγκ και να διδάξει σεβασμό.

 

 

Συνεχής συντροφιά

Παρόλο που η παιδική ηλικία δεν είναι πάντα εύκολη, η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου παρέχει σταθερή συντροφικότητα . Τα σκυλιά μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη πηγή άνεσης για τα παιδιά – ακόμα και όταν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολα μαθήματα ζωής. Όταν τα παιδιά αισθάνονται λυπημένα, θυμωμένα ή φοβισμένα, μπορούν πάντα να στραφούν στο κατοικίδιο ζώο τους. Ένα χάδι στον σκύλο έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από το άγχος και βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να γίνουν πιο εξωστρεφής.

 

Τα ζώα μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και να αυξήσουν τις λεκτικές δεξιότητες. Ίσως έχετε δει ακόμη και μικρά παιδιά που μαθαίνουν ακόμα να μιλάνε προσπαθώντας να μιλήσουν με τα κατοικίδια ζώα τους. Τα κατοικίδια δίνουν όχι μόνο κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη αλλά και γνωστική υποστήριξη γλωσσικών δεξιοτήτων στα παιδιά. Η απλή παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου παρέχει λεκτική ώθηση για να βοηθήσετε το παιδί σας να μιλάει και να επικοινωνεί με ένα άλλο ον.

 

 

Ευθύνη εκμάθησης

Έχοντας ένα κατοικίδιο ζώο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε την ευθύνη για τα παιδιά. Η διασφάλιση ότι το οικογενειακό σκυλί έχει τροφή και νερό δίνει στα παιδιά μια πρώτη ματιά στην υποχρέωση λογοδοσίας και υποχρέωσης. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια φροντίζοντας το κατοικίδιο ζώο τους, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα υψηλότερο επίπεδο αυτοπεποίθησης.

 

Ένας πιο ενεργός τρόπος ζωής

Η φροντίδα ενός σκύλου ενθαρρύνει επίσης έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά με σκύλους ασκούνται έντεκα λεπτά ημερησίως περισσότερο από ό,τι οι συμμαθητές τους οι οποίοι δεν έχουν. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά είναι μια μόνιμη καθημερινή άσκηση. Πολλά σκυλιά απαιτούν ημερήσιες βόλτες και άφθονο χρόνο παιχνιδιού. Αυτά τα αξιολάτρευτα κουταβίσια μάτια θα σας πείσουν να βγείτε ακόμη και αν δεν έχετε διάθεση και δε θα το μετανιώσετε.

7 Οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο

Η υγεία είναι πλούτος

Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι τα μωρά που έρχονται σε στενή επαφή με ένα κατοικίδιο ζώο αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά στο πρώτο έτος ζωής τους, δηλαδή λιγότερες επισκέψεις στο γραφείο του γιατρού. Η έκθεση ενός μωρού στα μικρόβια που τα κατοικίδια ζώα μεταφέρουν στο σπίτι από το ύπαιθρο βοηθά στο να βελτιωθεί η ανάπτυξη των ανοσοποιητικών συστημάτων των μωρών. Η έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρώιμη έκθεση σε κατοικίδια ζώα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παιδικής ανάπτυξης του άσθματος.

 

 

Μπορείτε να επωφεληθείτε και εσείς και το παιδί σας. Ο χρόνος που ξοδεύουμε συμβάλλει στην επιβράδυνση του ταραχώδους ρυθμού της σύγχρονης ζωής. Αν κάποιος ρωτά τι κάνετε, μπορεί να απαντήσετε “τίποτα”. Και σε αυτή την εποχή, που όλοι είναι συνεχώς εν κινήσει, το “τίποτα” ,  μπορεί να είναι ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε.

7 Οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο

Τα κατοικίδια ζώα και τα ζώα γενικότερα, μπορούν να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει πώς τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να επιταχυνθεί ο χρόνος αποκατάστασης και να μειωθεί το στρες και το άγχος. Αυτό το βλέπουμε με τα παιδιά με προβλήματα και τα αυτιστικά παιδιά και, όπως ο φίλος μου, με τα παιδιά που βιώνουν PTSD: όταν είναι με ζώα, μπορούν να συνδεθούν άμεσα επειδή αισθάνονται ότι τα ζώα αγαπούν άνευ όρων.

 

Μην ανησυχείτε, να είστε ευτυχισμένοι! Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των σκύλων στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι απλά να κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα! Η αλληλεπίδραση με τα ζώα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τα οποία είναι τα χημικά δομικά στοιχεία των θετικών συναισθημάτων. Όλη η επιστήμη στην άκρη, το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση με τα σκυλιά είναι απλά διασκεδαστική – και είναι σίγουρο ότι θα φωτίζει κάθε παιδική μέρα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης Μαθαίνοντας να περπατάμε

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php