Κροτοφοβία και οι κίνδυνοι για τον σκύλο σας το Πάσχα

 

Κροτοφοβία και οι κίνδυνοι για τον σκύλο σας το Πάσχα. Η καλύτερη αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η πρόληψη. Καταρχήν μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο στην συμπεριφορά του σκύλου σας. Ακόμα και αν ποτέ δεν είδατε κάποια αντίδραση που να αποτελεί ένδειξη για μια κροτοφοβική συμπεριφορά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλής στο μέλλον. Μια λάθος στιγμή με έναν υπερβολικό κρότο είναι σε θέση να μετατρέψει έναν άφοβο σκύλο, σε κάποιον με φοβίες σε έντονους ξαφνικούς ήχους. Στην γκάμα των “εχθρών” συγκαταλέγεται κάθε ξαφνικός και έντονος ήχος από τα πυροτεχνήματα και τις αστραπές μέχρι και τον θόρυβο που κάνει ένας κάδος σκουπιδιών που κλείνει ή κάποιο αντικείμενο που πέφτει κάτω.

Κροτοφοβία και οι κίνδυνοι για τον σκύλο σας το Πάσχα

Ο σκύλος όπως και εμείς είναι εφοδιασμένος με ένα σύστημα συναγερμού που ενεργοποιείται όταν εμφανίζεται κάποιος κίνδυνος. Η αντίδραση αυτή οριοθετείται σε δύο πιθανές ενέργειες:

Α. Επίθεση στην απειλή

Β. Φυγή από την απειλή

Παράλληλα εφοδιάζει το σώμα στιγμιαία με απίστευτη ενέργεια προκειμένου να αντεπεξέλθει στην οποιαδήποτε πρόκληση με ολόκληρο το δυναμικό του. Πίσω από αυτή την δύναμη ορμόνες όπως η αδρεναλίνη παίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Κροτοφοβία και οι κίνδυνοι για τον σκύλο σας το Πάσχα

Κάθε σκύλος έχει διαφορετικό επίπεδο ευαισθησίας που οδηγεί στην ενεργοποίηση αυτού του συστήματος. Για μια φοβία μιλάμε όταν η ευαισθησία αυτή φτάνει σε σημεία όπου το σύστημα φυγής η επίθεσης ενεργοποιείται χωρίς σαφή ένδειξή κινδύνου ή η αντίδρασή είναι υπερβολικά δυσανάλογη με το ερέθισμα.

Στάδιο πρώτο – Γνωριμία με τον ήχο.

Μπείτε στο youtube και κατεβάστε ήχους που σχετίζονται με κρότους και πυροτεχνήματα.Φροντίστε όμως να σιγουρευτείτε ότι πρόκειται για πραγματικούς ήχους. Ο σκύλος δεν είναι ανόητος ξέρει να αναγνωρίζει έναν τεχνητό από έναν φυσικό ήχο. Παράλληλα θα έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα και σε φυσικά ηχογραφημένους ήχους οι σκύλοι δεν δίνουν πάντα σημασία. Πχ ένα γάβγισμα στην τηλεόραση. Σε αυτό πιθανότατα οφείλεται ότι οι συχνότητες ενός ηχογραφημένου ήχου από έναν φυσικό διαφέρουν. Βρείτε λοιπόν κάτι όσο πιο αληθινό μπορείτε.

Αφού λοιπόν βρείτε τους ήχους που θα χρησιμοποιήσετε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Τα εργαλεία μας αρχικά θα είναι οι ήχοι και μερικές φυσικές λιχουδιές.

  1. Η πρώτη άσκηση θα γίνει την ώρα του φαγητού. Φροντίστε ο σκύλος σας να πεινάει πραγματικά.
  2. Βγάλτε τον σκύλο σας εκτός του χώρου που βρίσκεται η συσκευή που θα αναπαράγει τον ήχο. Εάν υπάρχει μπαλκόνι ακόμα καλύτερα. (προσπαθείτε ότι κάνετε να είναι βασισμένο στην καθημερινότητα σας. Πχ μην τον κλείσετε σε ένα δωμάτιο που δεν τον έχετε ξαναβάλει)
  3. Ετοιμάστε το φαγητό του και τοποθετήστε μέσα τις λιχουδιές. ( να είναι κάτι ψιλοκομμένο το οποίο θα μυρίζει και ευχάριστα. Μικρά κομματάκια γαλοπούλας ή ζαμπόν κάνουν) Επίσης βάλτε ελαφρώς μικρότερη ποσότητα φαγητού από αυτή που βάζετε συνήθως ή που ξέρετε ότι καταναλώνει ο σκύλος σας.
  4. Βάλτε τους ήχους να παίζουν σε χαμηλή ένταση όπου θα ακούγονται μόνο στο συγκεκριμένο δωμάτιο…σχεδόν ανεπαίσθητα.
  5.  Ανοίξτε την πόρτα του δωματίου ή του μπαλκονιού που βρίσκεται ο σκύλος σας δείξτε του την τροφή και αφήστε τον να σας ακολουθήσει μέχρι το δωμάτιο που έχετε βάλει τους ήχους να “παίζουν”.
  6. Στο κέντρο του δωματίου κατεβάστε την τροφή και αφήστε τον να φάει χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο.
  7. Αφού ολοκληρώσει καθοδηγήστε τον έξω ή στο άλλο δωμάτιο, μαζέψτε το πιάτο του κλείστε τους ήχους και μετά συνεχίστε φυσιολογικά την ημέρα σας.

Αυτό το κάνετε για δύο μέρες…την τρίτη μέρα κάνετε ακριβώς το ίδιο μόνο που κατά την διάρκεια που τρώει δυναμώνετε το volume ελάχιστα ώστε να γίνει ο ήχος λίγο πιο έντονος…μπορείτε να δυναμώσετε μέχρι το σημείο που ο σκύλος σας δεν θα δίνει καμιά σημασία στους ήχους. Εάν παρατηρήσετε ότι η προσοχή του στράφηκε προς αυτούς υποχωρήστε άμεσα χωρίς να δείξετε κάποιο σημάδι άγχους. ( κρατάτε διαστήματα μιάς ή δύο ημερών από κάθε εκπαιδευτική ημέρα)

Κροτοφοβία και οι κίνδυνοι για τον σκύλο σας το Πάσχα

Η άσκηση αυτή εάν ο σκύλος σας έχει βασική εκπαίδευση μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα εμπλέκοντας μέσα και κομμάτια εντολών όπως το κάτσε και το κάτω. Η σειρά σε αυτή την περίπτωση είναι Εντολή- Κρότος-Ανταμοιβή.

Μην ξεπερνάτε ποτέ τα 2 με 3 λεπτά κατά την άσκηση και αφήνετε πάντα διαλείμματα 1 ημέρας το λιγότερο.

Επίσης, για τους «τολμηρούς» μπορείτε να έχετε μέσα στην διάρκεια της μέρας τις γνωστές λιχουδιές «οπλισμένες» στην τσέπη και να “στήσετε” ένα κρότο σε άσχετες στιγμές όπου θα επιβραβεύσετε άμεσα τον σκύλο σας εάν δεν δώσει καμία σημασία. Προσέξτε για ακόμα μια φορά ο κρότος είναι ο προάγγελος τις λιχουδιάς θα καταλάβετε την επιτυχία της άσκησης εάν μετά από έναν κρότο ο σκύλος στρέφεται απευθείας σε εσάς σαν να περιμένει κάτι. Επίσης ποτέ ο κρότος δεν πρέπει ποτέ να είναι έντονος σε σημείο να δημιουργήσει φόβο.

Γενικές αρχές ασκήσεων!
Ο ήχος πρέπει πάντα να ξεκινάει από ανεπαίσθητος και να δυναμώνει μέχρι σημεία ανεκτά που δεν μπορούν να δημιουργήσουν φόβο. Σε καμία περίπτωση μην φτάσετε να εκθέτετε τον σκύλο σας στα αληθινά «ντεσιμπέλ» ενός κρότου παρά μόνο εάν έχετε την επίβλεψη εκπαιδευτή…επαγγελματία! Μην εμπλέκεται το χάδι σας στις ασκήσεις με ανταμοιβή με τροφής. (Το χάδι παράλληλα με την τροφή πολλές φορές «απαξιώνει» την σημασία του, διότι ο σκύλος ιεραρχεί την τροφή ως σημαντικότερη).

Σταματήστε με την παραμικρή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Μην βιάζεστε να θωρακίσετε το σκύλο σας έναντι των θορύβων για να εφαρμόσετε τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος αλλιώς θα οδηγηθείτε σε κάποιο βήμα που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα. Εάν δεν προλάβατε να διαβάσετε εγκαίρως το κείμενο (τουλάχιστον τρείς εβδομάδες πριν) μείνετε μόνο στην προστασία του σκύλου σας όπως θα περιγραφεί παρακάτω.

Τώρα υπάρχουν σκύλοι που δεν ενδιαφέρονται για λιχουδιές. Την θέση της λιχουδιάς μπορεί να την πάρει κάποιο αγαπημένο παιχνίδι ή ακόμα καλύτερα το χάδι σας εάν αποτελεί σημαντικό «ερέθισμα» επιβράβευσης για το σκύλο σας. Εάν το χάδι σας είναι τόσο σημαντικό επίσης…συγχαρητήρια!

Το Πάσχα θα έρθει λοιπόν κάνετε δεν κάνετε τα παραπάνω και στις δύο περιπτώσεις όμως εφαρμόζετε τα παρακάτω.

Την Mεγάλη Eβδομάδα φροντίζετε πάντα τα παράθυρα και τα παντζούρια να είναι κλειστά ώστε να απομονώνετε τους εξωτερικούς ήχους ή και τις λάμψεις. Επίσης, ας υπάρχει πάντα ήχος εντός σπιτιού μουσική ή κάποια ταινία να παίζει, ώστε να βοηθάει στην κάλυψη των ήχων. (Μην βάζετε ειδήσεις γιατί τότε θα αποκτήσετε εσείς κάποια φοβία). Μην αφήνετε μόνο τον σκύλο σας χωρίς ανοιχτά φώτα. Το εσωτερικό φως καλύπτει τις εξωτερικές λάμψεις από τα πυροτεχνήματα των θερμόαιμων. Μην αφήνετε τον σκύλο σας σε μπαλκόνια και εξωτερικούς χώρους. Μην δένετε τον σκύλο σας. Χωρίστε τα γεύματα του σε δύο φορές την ημέρα εάν μέχρι τώρα ήταν μόνο μια, φυσικά με την σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου σας. Μην χαϊδεύετε τον σκύλο σας εάν τον δείτε να φοβάται κάποιον ήχο διότι έτσι απλά του ενισχύετε την άποψη περί κινδύνου. Αποφύγετε τις βόλτες σε σημεία που γνωρίζετε ότι συχνάζουν “πλακατζήδες” και μην αφήνετε ελεύθερο το σκύλο σας σε μη περιφραγμένους χώρους. Εάν δείτε κάτι ανησυχητικό επικοινωνήστε απευθείας με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων πριν πάρει διαστάσεις. Φυσικά το βράδυ της ανάστασης όλα αυτά μαζί συν το ότι θα πρότεινα να μην ταΐσετε τον σκύλο σας πριν φύγετε από το σπίτι. Μπορείτε φυσικά να του αφήσετε κάποιο παιχνίδι ή κάποιο ειδικό σκεύασμα λιχουδιάς μόνο εφόσον ξέρετε ότι θα τον απασχολήσει αρκετά αλλιώς εάν απλά το καταπιεί σε 5 λεπτά δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Κροτοφοβία και οι κίνδυνοι για τον σκύλο σας το Πάσχα

Τέλος, κάτι που δεν έχει σχέση με την κροτοφοβία αλλά είναι σημαντικό…ΜΗΝ ΔΩΣΕΤΕ ΚΟΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να δώσετε μια αίσθηση γιορτής και για αυτόν…και μπορείτε! Στο γιορτινό τραπέζι μπορείτε να συμπεριλάβετε στο γεύμα του με την κανονική του τροφή λίγες προσθήκες της γαλοπούλας ή του ζαμπόν που τόσο μας βοήθησαν.

Σας εύχομαι από καρδιάς Καλή Ανάσταση σε όλα τα επίπεδά!

 

Πηγή: dogsmind.gr

Διαβάστε επίσης : Ξεκαρδιστικός οδηγός για τις ράτσες σκύλων από την Grace Gogarty

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php