Συνέντευξη με τον Αντώνη Τουμανίδη

Το Lollita.gr γνώρισε τον χαρισματικό συγγραφέα Αντώνη Τουμανίδη και μας μίλησε για τον εαυτό του αλλά και για τα project που δουλεύει αυτή την περίοδο. Γνωρίστε τον Αντώνη μαζί μας.

L.: Μίλησε μας για τον Αντώνη, ποιός είναι πραγματικά;

ΑΤ.: Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Με τις εμμονές του, τις ιδιορρυθμίες του (και είναι αρκετές), τις συγκινήσεις του. Από εκεί και πέρα είμαι ένας αθεράπευτα ονειροπόλος, αλλά η ζωή είναι πολύ μικρή για να περιορίζουμε τα όνειρα μας.

L.: Το πάθος σου για τη συγγραφή ξεκίνησε πριν ή κατά τη διάρκεια των σπουδών σου;

ΑΤ.: Πριν. Νομίζω πως είναι ένα μικρόβιο που κουβαλούσα πάντα. Και το αγαπάω αυτό το μικρόβιο. Απλά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έγινε πολύ πιο ισχυρό (ευτυχώς).

L.: Υπήρξαν άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη σου;

Δεκάδες. Πρώτα από όλα οι γονείς μου, στους οποίους οφείλω τα πάντα. Από εκεί και πέρα οι όλοι οι άνθρωποι της καθημερινότητας μου.  Η αγάπη τους, η διαρκής στήριξη τους, η πίστη τους σε εμένα, με έκαναν αυτό που είμαι.

L.: Πώς βγαίνεις από ένα καλλιτεχνικό αδιέξοδο;

ΑΤ.: Φτιάχνω έναν καφέ και κάθομαι και δουλεύω.  Είμαι αρκετά αυστηρός με τον εαυτό μου. Και τυχόν αδιέξοδα προσπαθώ να τα αντιμετωπίζω ως δημιουργικές προκλήσεις και μόνο.

L.: Τι σε εμπνέει;

ΑΤ.: Τα πάντα. Από τις εκφράσεις των ανθρώπων στο μετρό μέχρι το τρίξιμο μιας πόρτας.

L.: Δημιουργείς κάποιες ιδανικές συνθήκες πριν αρχίσεις να γράφεις;

ΑΤ.: Το μόνο που θέλω είναι να είμαι μόνος. Οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρουσία την ώρα που γράφω με «ενοχλεί». Αλλά μόνο αυτό. Δε πιστεύω στην ύπαρξη του ιδανικού περιβάλλοντος, ως προϋπόθεση που θα με βοηθήσει να εμπνευστώ. Η συγγραφή είναι δουλειά.  Το ταλέντο και η έμπνευση αποτελούν το 5% ενός συγγραφικού δημιουργήματος, όλο το υπόλοιπο είναι δουλειά.

L.: Πως ένιωσες όταν εκδόθηκε το πρώτο σου βιβλίο;

ΑΤ.: Περίεργα. Ένα συναίσθημα απροσδιόριστο. Ένα εσωτερικό μούδιασμα. Αλλά κάθε μου βιβλίο, το νιώθω σαν το πρώτο μου βιβλίο.

L.: Σου αρέσει να παίζεις με τις φοβίες, τι σημαίνει για σένα φόβος;

ΑΤ.: Ο φόβος είναι ένα δυνατό συναίσθημα. Και όπως κάθε συναίσθημα, προσφέρει  μοναδικές συγκινήσεις. Μου αρέσει να παίζω με τις φοβίες, συγγραφικά πάντα. Ο συγγραφέας τρόμου καλείται να προσφέρει αφειδώς αυτή τη συγκίνηση και ταυτόχρονα το κάνει με τρόπο ασφαλές για τον αναγνώστη, αφού δεν προκύπτει από πραγματικές καταστάσεις αλλά φαντασιακές.

L.: Γιατί επέλεξες να δώσεις μια σκοτεινή πλευρά σε ήρωες κλασσικών παραμυθιών;

ΑΤ.: Αν κάποιος κάνει μια βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο θα διαπιστώσει πως στον αντίστοιχο τομέα υπάρχουν παραμύθια μόνο για παιδιά. Ο ίδιος ο J. R. R. Tolkien αναφέρει πως το να συνδέσουμε το φανταστικό και κατ’ επέκταση το παραμύθι αποκλειστικά με την παιδική ηλικία είναι σαν να πιστεύουμε πως τα παιδιά δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος, αλλά είναι κάτι ξεχωριστό. Προσπάθησα, και ελπίζω να το πέτυχα ως ένα βαθμό, να κάνω τους ενήλικες να ανακαλύψουν ξανά τα κλασικά παραμύθια. Ένας άλλος λόγος ήταν το γεγονός πως τα παραμύθια στην αρχική τους εκδοχή (όπως καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 1812 από τους αδελφούς Grimm) ήταν πολύ πιο σκοτεινά. Και ήθελα να επαναφέρω τα παραμύθια στην αρχική τους, πρωτόλεια, μορφή.

L.: Ποιές προκλήσεις συναντά ένας συγγραφέας στην εποχή μας;

ΑΤ.: Πολλές. Δημιουργικές και πρακτικές. Αν και θα περίμενε κανείς στη σημερινή εποχή όλα να έχουν απλοποιηθεί και να είναι πιο εύκολα, τα πάντα μοιάζουν να τείνουν προς την περιπλοκότητα. Έγκειται στον κάθε συγγραφέα αν έχει τη δύναμη και την υπομονή να υπερπηδήσει τα εμπόδια και να ξεπεράσει τους διάφορους σκοπέλους.

L.: Διαβάζεις  κριτικές για τα βιβλία σου;

ΑΤ.: Ναι. Δε νομίζω να υπάρχει συγγραφέας που να μην το κάνει, που να μην επιζητά την καταξίωση ή την ευρεία αποδοχή. Και αν κάποιος ισχυριστεί το αντίθετο λέει ψέματα. Και σαφώς με επηρεάζουν χωρίς όμως να ασκούν καταλυτική επιρροή. Από εκεί και πέρα οι σπουδαιότερες κριτικές είναι αυτές των αναγνωστών, και εκεί ένας συγγραφέας θα πρέπει να έχει τα αυτιά του πάντα ανοιχτά. Οι αναγνώστες είναι η ψυχή του συγγραφέα και δε θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

L.: Τι επάγγελμα κάνεις αυτή τη στιγμή σε ένα παράλληλο σύμπαν;

ΑΤ.: Οπιομανής ντετέκτιβ που αναλαμβάνει τη διαλεύκανση φόνων από περιβόητο δολοφόνο κατά συρροή.

L.: Δουλεύεις πάνω σε κάποιο project αυτή την περίοδο;

ΑΤ.: Το νέο μου βιβλίο έχει τον τίτλο «SECTA». Έχει ολοκληρωθεί και θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο από τις εκδόσεις Anubis. Επιπλέον ετοιμάζω ένα θεατρικό, συγκεκριμένα ένα μιούζικαλ – πρόκειται για μια πιο σκοτεινή εκδοχή του Scrooge.  Ταυτόχρονα ασχολούμαι με την σεναριακή προσαρμογή διάφορων ιστοριών μου, με την «Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο» να έχει βρει ήδη τον κινηματογραφικό της δρόμο. Επιπρόσθετα έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με έναν εξαιρετικά δημιουργικό ηθοποιό, τον Αποστόλη Τότσικα, δουλεύοντας σεναριακά πάνω σε μια δική του ιδέα.

L.: Τι υπάρχει στον ορίζοντα;

ΑΤ.: Σκοτάδι. Αλλά πάντα πίσω από το σκοτάδι κρύβεται το φως.

L.: Πες δύο λόγια στους θαυμαστές της δουλειάς σου.

ΑΤ.: Θα πω αυτό που λέω πάντα. Η μία και μοναδική μου αλήθεια. Ο Αντώνης Τουμανίδης είναι οι αναγνώστες του. Τους οφείλω, και εγώ και τα «τέρατα» μου, την ύπαρξη μου. Και θα τους είμαι αιώνια ευγνώμων.

Το «Εφιάλτες & Παραμύθια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Η «Secta» κυκλοφορεί τον Ιούνιο από τις εκδόσεις Anubis.

SECTA
Credunt In Eum

Secta: [εκ του λατινικού ρήματος «sequi» που θα πει «ακολουθώ» – Μεσ. Αγγλικά: secte, Ελληνικά: αίρεση] Η secta είναι «η οδός», «ο δρόμος» και μεταφορικά μια ομάδα ανθρώπων που ακολουθεί συγκεκριμένες μεθόδους και δόγματα. Στη διάρκεια των χρόνων η λέξη συνδέθηκε ετυμολογικά με το λατινικό ρήμα «secare» (που θα πει «κόβω») αφού ταυτίστηκε εννοιολογικά με το σχίσμα μιας ομάδας ανθρώπων από την κυρίαρχη θρησκεία.

Στο κοιμητήριο Père-Lachaise του Παρισιού, το μυστηριώδες ανδρόγυνο άγαλμα ενός αγγέλου-δαίμονα δακρύζει αίμα. Σημαίνοντα πρόσωπα του Χριστιανισμού δολοφονούνται παγκοσμίως με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο. Ένα μυστικό που χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί. Η καθηγήτρια θρησκειολογίας Martha King, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη «SECTA»!

 

Τρόπος επικοινωνίας με το συγγραφέα:

Facebook: https://www.facebook.com/ToymakersDiary

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php