Μέλι και κανέλα: Μια ισχυρή θεραπεία ή ένα ψέμα;

Μέλι και κανέλα είναι δύο φυσικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι όταν αυτά τα δύο συστατικά σε συνδιασμό, μπορούν να θεραπεύσουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια.

Ενώ υπάρχουν κάποια αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το καθένα έχει κάποιες ιατρικές χρήσεις, ορισμένες θεωρίες για το μίγμα μελιού και κανέλας ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη του μελιού και της κανέλας και διαχωρίζει το γεγονός από τον μύθο.

Μέλι και κανέλα: φυσικά συστατικά για την καλύτερη υγεία

Το μέλι είναι ένα γλυκό υγρό που παράγεται από τις μέλισσες. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο.

Σήμερα, χρησιμοποιείται πιο συχνά στο μαγείρεμα και το ψήσιμο ή ως γλυκαντική ουσία σε ποτά.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φλοιό του δέντρου Cinnamomum, γνωστό και ως Κασσιά.

Οι άνθρωποι συλλέγουν και αποξηραίνουν το φλοιό του, το οποίο μαζεύει και παίρνει το γνωστό σχήμα της κανέλας. Μπορείτε να αγοράσετε την κανέλα σε κομμάτια, σε σκόνη ή ως εκχύλισμα.

Τόσο το μέλι και κανέλα έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ο συνδυάσμός των δύο τα κάνει ακόμα πιο ευεργετικά.

Το 1995, μια καναδική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο που παρείχαν ένα μακρύ κατάλογο των παθήσεων που μπορεί να θεραπευτεί με ένα μείγμα από μέλι και κανέλα.

Από τότε, οι τολμηρές δηλώσεις για το μέλι και κανέλα σε συνδιασμό, έχουν πολλαπλασιαστεί.

Αυτά τα δύο συστατικά έχουν αφθονία οφελών για την υγεία, αλλά δεν είναι όλοι οι ισχυρισμοί βάσιμοι.

Τι υποστηρίζει η επιστήμη για τα οφέλη της Κανέλας

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό στο μαγείρεμα και το ψήσιμο που μπορεί επίσης να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:

Cassia κανέλα: Αυτή η ποικιλία, επίσης γνωστό ως κινεζική κανέλα, είναι το πιο δημοφιλές είδος στα σούπερ μάρκετ. Είναι λιγότερο ακριβό, αλλά χαμηλότερης ποιότητας από την κανέλα Κεϋλάνης.
κανέλα Κεϋλάνης: ” Κανέλα αλήθειας ” και έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Τα οφέλη για την υγεία της Κανέλας που συνδέονται με τις δραστικές ενώσεις του αιθέριου έλαιου της.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη της κανέλας:

Μπορεί να μειώσει μια φλεγμονή: Μια μακροχρόνια φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση μιας φλεγμονής.
Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νόσων:

Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην επιβραδύνση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπινες μελέτες.

Το έλαιο κανέλας βοηθά στην προστασία κατά των βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του καρκίνου:

Κάποιες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κανέλα βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με ανθρώπινες μελέτες .

Μερικοί έχουν επίσης προτείνει ότι η κανέλα μπορεί να είναι μια φυσική θεραπεία για τη διαταραχή ελλείμματος προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD), του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και τροφική δηλητηρίαση.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τι υποστηρίζει η επιστήμη για τα οφέλη που έχει το Μέλι.


Εκτός του ότι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για την ζάχαρη, το μέλι έχει πολλές φαρμακευτικές χρήσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εξαρτάται πάντα από την ποιότητα που έχει το μέλι.

Τα περισσότερα από τα οφέλη του μελιού συνδέονται με υψηλής ποιότητας, αφιλτράριστο μέλι.

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία του μελιού που έχουν υποστηριχθεί από την επιστήμη:

Μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό αντιβηχικό:

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στην καταστολή του βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη δεξτρομεθορφάνη, το ενεργό συστατικό στα περισσότερα σιρόπια του βήχα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Μια ισχυρή θεραπεία για πληγές και εγκαύματα:

Σε μια ανασκόπηση έξι μελετών διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του μελιού στο δέρμα είναι μια ισχυρή θεραπεία για πληγές . Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία εγκαυμάτων. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει διαβητικά έλκη ποδιού, μια πολύ σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη.

Το μέλι είναι επίσης πιστεύεται ότι είναι μια φυσική ενίσχυση του ύπνου, βοηθάει τη μνήμη, είναι ένα φυσικό αφροδισιακό, μια θεραπεία για τις μολύνσεις εντέρου και ένας φυσικός τρόπος για να μειώσετε την πλάκα στα δόντια σας, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την επιστήμη.

Το μέλι και η κανέλα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να συμβάλουν στην αναστροφή αρκετών ενδείξεων που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτό.

Είναι ενδιαφέρον ότι, το μέλι και κανέλλα μπορούν να επηρεάσουν θετικά σε τόσους τομείς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μελιού μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλης κατά 6-11% και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, με όσο το 11%. Το μέλι μπορεί επίσης να αυξήσει “καλή” χοληστερόλη HDL κατά περίπου 2% .

Μια μετα-ανάλυση διαπιστώθηκε ότι μια ημερήσια δόση της κανέλας μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά μέσο όρο 16 mg, LDL «κακή» χοληστερόλη κατά 9 mg / dl και τα τριγλυκερίδια κατά 30 mg . Υπήρχε επίσης μια ελαφρά αύξηση σε “καλή” χοληστερόλης HDL .

Επιπλέον, και οι δύο τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιά. Αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και βοηθούν στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το μέλι και κανέλλα μπορουν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων επειδή και τα δύο συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών. Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου.
Το μέλι και η κανέλα είναι χρήσιμα για την επούλωση τραυμάτων.

Τόσο μέλι και κανέλα έχουν καλά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος, όταν το μείγμα εφαρμόζεται στο δέρμα.

Και τα δύο, έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τα βακτήρια και να μειώνουν φλεγμονές.

Μη αποδεδειγμένοι ισχυρισμοί σχετικά με το μέλι και την κανέλα:

Μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα αλλεργίας:

Έχουν γίνει ορισμένες μελέτες σχετικά με την ικανότητα του μελιού να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας, αλλά τα στοιχεία είναι λίγα.

Μπορούν να θεραπεύσουν το κοινό κρυολόγημα:

Το μέλι και η κανέλα έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, αλλά τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς.

Μπορούν να θεραπεύσουν την ακμή:

Οι μελέτες δεν έχουν διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα του μίγματος για τη θεραπεία της ακμής.
Πρόκειται για ένα φυσικό εργαλείο απώλειας βάρους:

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι συμβάλλει στη μικρότερη αύξηση βάρους, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το μέλι και η κανέλα θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.
Τρίβοντας το μείγμα στις αρθρώσεις σας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της αρθρίτιδας:

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η εφαρμογή αυτών των τροφίμων στο δέρμα σας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.
Μπορούν να ηρεμήσουν το πεπτικό σας σύστημα:

Δεν υποστηρίζεται από κάποια έρευνα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μέλι και την κανέλα για να βελτιώσετε την υγεία σας

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το μέλι στη διατροφή σας είναι ως υποκατάστατο ζάχαρης.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει αφιλτράριστο μέλι, δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι επεξεργασμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ  και δεν έχουν οφέλη για την υγεία.

Χρησιμοποιήστε το μέλι με προσοχή όμως, δεδομένου ότι εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, απλώς λιγότερη από την κανονική ζάχαρη.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η κανέλα περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις.

Είναι καλύτερα να αγοράσετε Κεϋλάνης κανέλα, αλλά αν πρόκειται να καταναλώσετε την ποικιλία Cassia, να περιορίσετε την ημερήσια κατανάλωση έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού (0,5-2 γραμμάρια).

Μπορείτε με ασφάλεια να καταναλώνετε έως και 1 κουταλάκι του γλυκού (περίπου 5 γραμμάρια) κανέλα Κεϋλάνης την ημέρα.

Για να χρησιμοποιήσετε το μέλι και κανέλα για τη θεραπεία μιας λοίμωξης του δέρματος, ανακατέψτε το μέλι με μια μικρή ποσότητα έλαιο κανέλας και εφαρμόστε άμεσα στο μολυσμένο δέρμα.

Το μέλι και η κανέλα έχουν τόσο πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας και τις λοιμώξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός μέλιου και κανέλας δημιουργεί μια θαυματουργή θεραπεία.

 

 

 

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε στο Τµήµα Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονοµίας του ΤΕΙ – ΑΘΗΝΑΣ και έπειτα Σκηνοθεσία στο Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ. Έχει επίσης σπουδάσει στο Θέατρο των Αλλαγών Υποκριτική και Σκηνοθεσία για Κινηµατογράφο και Τηλεόραση. Εργάστηκε στο Αρχiπέλαγος tv ως Βοηθός Αρχισυντάκτη Δελτίου Ειδήσεων, Παρουσίαση Σύντοµου Δελτίου Ειδήσεων και στη Διεξαγωγή Εξωτερικών Ρεπορτάζ. Εχει δουλέψει στο STAR CHANNEL ως Βοηθός Σκηνοθέτη για live εκποµπή καθώς και στη θέση Video Playout Operator. Ασχολείται με τη συγγραφή, σκηνοθεσία και παραγωγή ταινιών, εκπομπών, ντοκυµαντέρ και θεατρικών παραστάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php