8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου από πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Είναι η μέρα στην οποία οι γυναίκες αναγνωρίζονται για τα κατορθώματά τους.

Ιστορία

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.
Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.
Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Δεν πρέπει να συγχέεται με την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (26 Αυγούστου) που εορτάζεται στις ΗΠΑ και η οποία αφορά την απόκτηση δικαιώματος ψήφου των Αμερικανίδων γυναικών στις 26 Αυγούστου 1920.

 

Google Doodles

Η Google επέλεξε γιορτάσει αυτή την μέρα με Doodles που σκοπό τους έχουν να κοιτάξουν στο παρελθόν και να γιορτάσουν κάποιες από τις γυναίκες πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο για το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Το σημερινό Doodle απεικονίζει αυτές τις γυναίκες:

Ida Wells

Αμερικανίδα δημοσιογράφος, σουφραζέτα, και ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων.

Lotfia El Nadi

Η πρώτη γυναίκα πιλότος της Αιγύπτου

Frida Kahlo

Μεξικάνα  ζωγράφος & ακτιβίστρια.

Lina Bo Bardi

Γεννημένη στην Ιταλία, Βραζιλιάνα Αρχιτέκτονας

Olga Skorokhodova

Σοβιετική επιστήμονας και ερευνητής στον τομέα των κωφών & τυφλή επικοινωνίας

Miriam Makeba

Τραγουδίστρια της Νότιας Αφρικής και ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων.

Sally Ride

Αμερικανίδα αστροναύτης και η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.

Halet Çambel

Αρχαιολόγος από την Τουρκία και η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ada Lovelace

Αγγλίδα μαθηματικός, συγγραφέας, και πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο.

Rukmini Devi

Ινδή χορεύτρια και χορογράφος πιστώνεται με την αναβίωση του Ινδικού κλασικού χορού.

Cecilia Grierson

Αργεντινά γιατρός και η πρώτη γυναίκα στην Αργεντινή για να λάβει πτυχίο ιατρικής.

Lee Tai-young

Δικηγόρος και ακτιβίστρια από την Κορέα, που ήταν η πρώτη γυναίκα δικηγόρος και δικαστής Κορέας

Suzanne Lenglen

Γαλλίδα πρωταθλήτρια του τένις η οποία διέδωσε τον αθλητισμό.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php