Οδηγός εργαστηριακών αποτελεσμάτων εξετάσεων κατοικιδίων

Οδηγός εργαστηριακών αποτελεσμάτων – Εξετάσεων αίματος και ούρων κατοικιδίων

Αυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα εργαστηριακά αποτελέσματα στον διαγνωστικό έλεγχο του κατοικίδιου ζώου σας. Η σωστή επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας είναι απαραίτητη για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων κάθε εργαστήριο. Εύρος τιμών δεν αναφέρεται γιατί αυτό ποικίλλει  ανάλογα με τον τύπο του οργάνων και αντιδραστήρων που χρησιμοποιούνται. Κάθε κτηνιατρικό διαγνωστικό εργαστήριο ή μηχάνημα κλινικής διαγνωστικής εξέτασης έχει το δικό του φυσιολογικό εύρος αναφοράς.

 

CBC  (Γενική εξέταση αίματος):  δίνει πληροφορίες σχετικά με την υδάτωση, την αναιμία, μόλυνση, την ικανότητα πήξης του αίματος και την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκριθεί σε μια λοίμωξη ή ασθένεια. Είναι σημαντική εξέταση  για κατοικίδια ζώα με πυρετό, εμετό, αδυναμία, χλωμά ούλα, ή απώλεια της όρεξης. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η γενική εξέταση  μπορεί να εντοπίσει μια πιθανή αιμορραγία ή άλλες ανωμαλίες που δεν φαίνονται κλινικά.

HCT, PCV (Αιματοκρίτης):  μετρά το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο δείγμα για την ανίχνευση καταστάσεων όπως αναιμία ή/και αφυδάτωση.

HGB (Αιμοσφαιρίνη) και MCHC (μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης):  μετρά τις ουσίες που μεταφέρουν το  οξυγόνο των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

WBC (Λευκά αιμοσφαίρια ή αριθμός λευκοκυττάρων):  μετρά την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες ή σε μια ποικιλία συνθηκών. Αύξηση ή μείωση καταδεικνύει ορισμένες ασθένειες ή λοιμώξεις.

Κοκκιοκύτταρα (ουδετερόφιλα –  PMNs):  μονοκύτταρα και λεμφοκύτταρα είναι συγκεκριμένοι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων.

Τα ηωσινόφιλα είναι ένα άλλος συγκεκριμένος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να καταδείξει αλλεργίες ή παράσιτα.

Βιοχημικές αναλύσεις αίματος

Αυτές οι εξετάσεις αξιολογούν τη λειτουργία των οργάνων, τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών και τα επίπεδα ορμονών. Δίνουν στοιχεία για  την λειτουργία των επινεφριδίων.

ALB (Αλβουμίνη) :  σημαντική πρωτεΐνη του ορού του αίματος η οποία βοηθά στη διάγνωση εντερικής, ηπατικής ή νεφρικής νόσου.  Διατηρεί την πίεση που κρατά το αίμα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και δεν του επιτρέπει να διαρρεύσει στους ιστούς.

ΑΙΚ P (αλκαλική φωσφατάση): αυξήσεις της ενδέχεται να υποδηλώνουν ηπατική βλάβη, νόσο του Cushing καθώς και τον ρυθμό ανάπτυξης των οστών σε νεαρά ζώα συντροφιάς. Τα επίπεδά της είναι λογικό να είναι λίγο αυξημένα σε ζώα μεγάλης ηλικίας. Η μέτρησή της  είναι ιδιαίτερα σημαντική σε γάτες, καθώς ακόμη και μικρές αυξήσεις μπορεί να υποδεικνύουν ηπατική νόσο.

ALT, SGPT  ( αμινοτρανσφεράση αλανίνης) : δείκτης ενεργής βλάβης των ηπατικών κυττάρων, αλλά δεν προσδιορίζει την υποκείμενη αιτία.

AST, SGOT (Ασπαρτική αμινοτρανσφεράση) : αυξήσεις μπορεί να υποδηλώνουν ηπατική, καρδιακή ή μυοσκελετική βλάβη, αλλά να θυμάστε ότι είναι ένα ένζυμο που απελευθερώνεται και από τραυματισμένα κύτταρα.

AMYL (Αμυλάση): οι αυξημένες τιμές δηλώνουν  παγκρεατίτιδα όταν ο ορός λιπάσης ορού είναι επίσης υψηλός, ή όταν υπάρχει νεφρική ασθένεια.

BUN (Άζωτο ουρίας αίματος): αντανακλά συνήθως την νεφρική λειτουργία. Ένα αυξημένο επίπεδο στο αίμα ονομάζεται αζωθαιμία και μπορεί να προκληθεί από τα νεφρά, το συκώτι, καρδιακή νόσο, απόφραξη της ουρήθρας, σοκ, αφυδάτωση, μειωμένη απορρόφηση τροφής, ή ξένο σώμα στο έντερο ή το στομάχι. Χαμηλή τιμή μπορεί να καταδεικνύει κίρρωση ήπατος.

CA (Ασβέστιο):  αποκλίσεις στις τιμές μπορεί να υποδηλώνουν μια ποικιλία ασθενειών. Καρκίνος, νεφρική νόσος, υπερπαραθυρεοειδισμός, όγκος στον πρωκτικό αδένα, είναι μόνο μερικές από τις ασθένειες που μεταβάλλουν τα επίπεδα του ασβεστίου.

CHOL (Χοληστερόλη) : οι τιμές της επηρεάζονται από τον υποθυρεοειδισμό, νόσο του ήπατος, νόσο του Cushing, δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και σακχαρώδη διαβήτη.

Cl (Χλώριο): ηλεκτρολύτης που συχνά χάνεται  με εμετό ή στη νόσο του Addison (υπολειτουργία της λειτουργίας των επινεφριδίων). Αυξημένες τιμές μπορεί να υποδηλώνουν αφυδάτωση.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται με παλμικό τρόπο από τα επινεφρίδια σε απάντηση στο στρες ή σε ορισμένες ασθένειες των επινεφριδίων.

Το επίπεδο της κρεατινίνης αντικατοπτρίζει τη λειτουργία των νεφρών.

GGPT (Γάμμα γλουταμυλτρανσφεράση): μετρά συγκεκριμένα τη ροή της χολής από το ήπαρ.

Τα επίπεδα σφαιρίνης αντανακλούν όλες τις πρωτεΐνες του αίματος εκτός από την λευκωματίνη, και τυπικά αυξάνεται με χρόνιες φλεγμονές και ορισμένες ασθένειες.

Η γλυκόζη είναι σάκχαρο του αίματος. Αυξημένα επίπεδα μπορεί να υποδεικνύουν σακχαρώδη διαβήτη (γάτες, σκύλους). Χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία, κατάρρευση, επιληπτικές κρίσεις, κώμα.

Το Κάλιο (Κ) : ηλεκτρολύτης που χάνεται με έμετο, διάρροια, ή υπερβολική ούρηση. Αυξημένα επίπεδα μπορεί να υποδεικνύουν νεφρική ανεπάρκεια, νόσο του Addison, αφυδάτωση και απόφραξη της ουρήθρας. Υψηλά επίπεδα είναι φυσιολογικά σε ιαπωνικές φυλές σκύλωνν, λόγω της μοναδικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους. Σε καταστάσεις ασθένειας, τα υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή. Χαμηλά επίπεδα μπορεί να εμφανιστούν με την απώλεια της όρεξης, ιδίως στις γάτες.

Λιπάση: ένζυμο που μπορεί να υποδεικνύει παγκρεατίτιδα, όταν η αμυλάση του ορού είναι επίσης αυξημένη.

Νάτριο (Na): ηλεκτρολύτης που χάνεται με έμετο, διάρροια, διαταραχές των νεφρών, και η νόσος του Addison. Η δοκιμή αυτή βοηθά υποδεικνύουν την κατάσταση ενυδάτωσης.

Phos (Φώσφορος): υψηλές τιμές συχνά σχετίζονται  με νεφρική νόσο, υπερθυρεοειδισμό, και ορισμένες αιμορραγικές διαταραχές.

Χολερυθρίνη: μπορεί να υποδηλώνει ασθένεια του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, ή αιμολυτικές ασθένειες.

 Η συνολική πρωτεΐνη αποκαλύπτει  την κατάσταση ενυδάτωσης και παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το ήπαρ, το έντερο, το νεφρό, και την παρουσία μόλυνσης.

Οι εξετάσεις  του θυρεοειδούς (Τ4, FreeT4, Τ3, FreeT3, TSH, και τετραγωνικού GAA) δίνουν πλήρες προφίλ και είναι προτιμότερες  από μια απλή εξέταση Τ4, η οποία μπορεί να είναι παραπλανητική.

Οι TLI, Β12 και φυλλικό οξύ είναι εξετάσεις που δείχνουν  δυσλειτουργίες στο πεπτικό σύστημα  γατών και σκύλων.

 

Η ανάλυση ούρων (UA)

Αξιολογεί τη λειτουργία των νεφρών, της ουροδόχου κύστης (παθολογία – όγκοι), των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, την παρουσία πέτρας ή κρυστάλλων στην ουροδόχο κύστη.

UCCR (κορτιζόλη κρεατινίνης): απλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο Cushing. Πρέπει να πραγματοποιείται σε ούρα που συλλέγονται στο σπίτι, τα πρώτα πρωινά και πριν από οποοιαδήποτε δραστηριότητα ή άσκηση.

UPCR (πρωτεΐνη κρεατινίνης ): μετρά τη λειτουργία των νεφρών και την νεφρική ανεπάρκεια.

Η κυτταρολογική εξέταση γίνεται από παθολόγο με την εξέταση δείγματος για την εύρεση οποιασδήποτε ανωμαλίας.

Η καλλιέργεια ούρων ή άλλου δείγματος  γίνεται για να διαπιστωθεί το είδος και το εύρος εξάπλωσης των βακτηρίων ή μυκήτων, και να προταθεί το καλύτερο αντιβιοτικό ή αντιμυκητιασικό φάρμακο για τη θεραπεία.

Βιοψία είναι η ανάλυση δείγματος  ιστού σε εργαστήριο παθολογίας. Η ιστοπαθολογία εκτελείται σε ειδικά χρωματισμένα δείγματα ή σε κατεψυγμένες τομές του ιστού για τον εντοπισμό ανωμαλιών.

Στοιχεία από W. Jean Dodds (Κτηνίατρος)

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php