Μαθαίνοντας να περπατάμε

Τα πρώτα χρόνια του μωρού σημαδεύονται από πολλά κύρια σημεία, αλλά αυτό που σίγουρα θα θυμάστε πάντα είναι τα πρώτα του βήματα. Το περπάτημα είναι ένα μεγάλο άλμα για τα μωρά και οι γονείς είναι φυσιολογικό να ανησυχούν για αυτό. Όλα τα μωρά μαθαίνουν να περπατούν με το δικό τους ρυθμό.

Πότε θα αρχίσει το μωρό μου να περπατάει;

Τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα περίπου στα τα πρώτα τους γενέθλια, αλλά το ηλικιακό εύρος κυμαίνεται από 9 σε 18 μήνες. Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας κάνει μερικές παρακάμψεις, μερικά παιδιά δεν μπουσουλάν πηγαίνουν κατ ‘ευθείαν από να στέκονται στα πόδια τους, στο περπάτημα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια μαζί για να γίνει να κινηθεί.

 

 

Πώς να ενθαρρύνω το περπάτημα

Όταν μπορεί να καθίσει

Βοηθήστε το να μάθει να ισορροπεί κυλώντας μια μπάλα μπρος και πίσω μαζί του ή κρατήστε ένα παιχνίδι μπροστά του μετακινώντας το από άκρη σε άκρη. Καθώς γέρνει  προς τα εμπρός ή μπουσουλά, θα αναπτύξει περισσότερη δύναμη στο λαιμό, την πλάτη, τα πόδια και τα χέρια, καθώς και περισσότερο έλεγχο στους γοφούς.

Όταν μπορεί να σταθεί

Αφήστε το να περπατήσει μπροστά σας, ενώ το κρατάτε από τα χέρια και της περιοδικά αφήστε το ένα χέρι, έτσι  ώστε το μωρό σας να μπορέσει να πειραματιστεί με την ισορροπία.

Μέτρα ασφάλειας

Το μωρό σας τώρα που έμαθε να περπατά είναι πιο γρήγορο από ό, τι νομίζετε!

  • Αφαιρέστε χαμηλά τραπέζια με αιχμηρές γωνίες που είναι δύσκολο να καλύψετε για την πρόληψη τραυματισμών.
  • Βάλτε στην άκρη τα έπιπλα που ανατρέπονται εύκολα.
  • Καθαρίστε το σπίτι σας από καλώδια ή αλλά αντικείμενα που εξέχουν γιατί το παιδί σας μπορεί να σκοντάψει επάνω τους. Βάλτε στην άκρη τα χαλιά και πείτε στα αδέρφια του να μαζεύουν τα παιχνίδια τους.
  • Εγκαταστήστε πόρτες ασφάλειας στο επάνω και στο κάτω μέρος της σκάλας, και να επιβλέπετε το μωρό σας όποτε είναι στις σκάλες.
  • Απομακρύνετε όλες τις ενδεχομένως επιβλαβείς οικιακές συσκευές.

 

 

Διαβάστε επίσης 7 Οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php