Ονειροπαγίδα ένα χειροτέχνημα με μαγική σημασία

Η Ονειροπαγίδα είναι χειροτέχνημα με μαγική σημασία, που χρησιμοποιείται από τους Ινδιάνους για την προστασία από τα κακά όνειρα.

Ονειροπαγίδες κατασκεύασαν αρχικά οι Ινδιάνοι Τσιπέουα. Τις κατασκεύαζαν πλέκοντας σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράχνης.

Συνήθως τις διακοσμούσαν με χάντρες και φτερά. Μετά τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, για να τα προστατέψουν από τα κακά όνειρα.Με τον καιρό και καθώς το παιδί μεγάλωνε, η ονειροπαγίδα φθειρόταν και καταστρεφόταν.

Υποτίθεται ότι μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Στη συνέχεια, τα παγιδευμένα κακά όνειρα θα διαλύονταν με το πρώτο φως της αυγής.

 

Σε ειδικές περιπτώσεις φτιάχνονται ονειροπαγίδες για ενήλικες από πιο ανθεκτικά υλικά (κλαρί ελιάς, κλωστή, δέρμα) σε ελαφρά μεγαλύτερο μέγεθος και (κατά μία εκδοχή) με καθρεπτάκι στη τρύπα του κέντρου, οπού τα πονηρά πνεύματα που προσπαθούν να περάσουν μέσα από την τρύπα να βλέπουν τον εαυτό τους και να τρομάζουν.

Η χρήση του αντικειμένου γενικεύθηκε και σε άλλα ινδιάνικα έθνη, ειδικά στη δεκαετία 1960-1970 όπου αναπτύχθηκε το ινδιάνικο κίνημα. Κάτω από την ονειροπαγίδα, κρέμεται ένα φτερό, με σκοπό να διδάξει στο μωρό την αξία του ανέμου ή τη σοφία (αν είναι από κουκουβάγια) ή θα γίνει το πρώτο φτερό του παιδιού όταν μεγαλώσει.

Είναι πολύ όμορφες και γοητευτικές κατασκευές, καθώς αντιπροσωπεύουν μια μαγική ινδιάνικη ιδέα.

Μπορείτε κι εσείς να κατασκευάσετε μια ονειροπαγίδα με κλωστές, δέρμα ή ακόμη και δαντέλα.

Παρακάτω σας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής τους.

 

Οι ονειροπαγίδες έρχονται σε όλα τα μεγέθη και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Αυτές οι οδηγίες είναι οι πιο βασικές του σχεδιασμού και των υλικών. Το αφήνουμε σε εσάς, να επιλέξετε πώς θέλετε να ολοκληρώσετε τη διακόσμηση των ονειροπαγίδων σας.

 

 

Πολλοί φτιάχνουν το στεφάνι από λυγισμένο ξύλο ιτιάς , αυτές οι οδηγίες δείχνουν την εναλλακτική με ένα μεταλλικό στεφάνι και τυλίγοντάς το με μια κλωστή πλεξίματος.  Οι οδηγίες είναι για δεξιόχειρες έτσι αριστερόχειρες,  μπορεί να θέλετε να αντιστρέψετε τις κατευθύνσεις..

  

Ξεκινήστε βάζοντας λίγη κόλλα στην άκρη της κλωστής σας και γύρω από το στεφάνι. Αφήστε το να στεγνώσει 1 λεπτό μέχρι να γίνει κολλώδες.

Ξεκινήστε να τυλίγετε όπως στο σχήμα 1, να προσέχετε η κλωστή να είναι σφιχτά τυλιγμένη, αλλά να μην επικαλύπτονται οι κορυφογραμμές.

Ολοκληρώστε όλη την επιφάνεια γύρω από το στεφάνι και στη συνέχεια ελαφρά καλύψτε το αρχικό κομμάτι τηε κλωστής.

Τελειώστε το τύλιγμα με ένα μόνο μισό γύρισμα προς τα πίσω, όπως φαίνεται στο σχήμα. Τώρα κόψτε το υπόλοιπο της κλωστής.

Ξεκινήστε τον ιστό δένοντας έναν κόμπο στην κορυφή του στεφανιού δίπλα στον κόμπο. Ολόκληρη η πρώτη σειρά πρέπει να είναι χαλαρά υφασμένη όπως φαίνεται στο Σχήμα 6.

Υπολογίστε γύρω στους 8 κόμπους με απόσταση  3 εκατοστά το κάθε δέσιμο.  Δέστε έναν κόμπο σε κάθε διασταύρωση του νήματος  όπως φαίνεται στο Σχήμα 7.

Μετά τον 8ο κόμπο στην στεφάνη, οι επόμενοι κόμποι γίνονται στο μεσαίο σημείο των αρχικών σειρών, όπως φαίνεται στο Σχήμα 8.

Όπως δένετε τους κόμπους θα αρχίσετε να τραβάτε κάθε βελονιά στον ιστό λίγο πιο περισότερο, αλλά όχι πολύ σφιχτά, μέχρι να καταλήξετε να έχετε κάνει έναν μικρό κύκλο στο κέντρο του ιστού.

Στο σημείο που θέλετε να σταματήσετε, κάντε 2 σφιχτούς κόμπους. Μπορείτε να προσθέσετε χάντρες κοντά στο κέντρο ή ότι άλλο επιθυμείτε.

Η εμπειρία μας λέει ότι η ομορφιά της ονειροπαγίδας προέρχεται από την αρχική λιτή μορφή και έννοια της. Την παρουσία των δύο κόσμων, τον φυσικό και τον πνευματικό.

 

 

 

 

Δείτε επίσης Η εκπληκτική τέχνη του Οριγκάμι

 

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php