Η εκπληκτική τέχνη του Οριγκάμι

Από τον 1ο αιώνα, όταν το χαρτί εμφανίστηκε στην Κίνα, οι άνθρωποι άρχισαν να του δίνουν διάφορα σχήματα. Τον 6ο αιώνα μοναχοί βουδιστές μετέφεραν  τα μυστικά του χαρτιού στην Ιαπωνία όπου άρχισε να χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή. Οι Ιάπωνες δίπλωναν το χαρτί φτιάχνοντας δώρα και απασχολώντας τα παιδιά τις βροχερές μέρες που έπρεπε να μένουν στο σπίτι. Έτσι το δίπλωμα του χαρτιού έγινε παράδοση και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά φτάνοντας ως τις μέρες μας.

 

 

Το οριγκάμι είναι η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, ενώ απαγορεύεται το κόψιμό του, σε αντίθεση με το κιριγκάμι όπου το κόψιμο του χαρτιού επιτρέπεται.

 

              

Υπάρχουν απλές κατασκευές, αλλά και ιδιαίτερα πολύπλοκες. Μπορείτε να φτιάξετε οτιδήποτε χωράει ο νους σας.

 

     

 

Το οριγκάμι δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, την αρχιτεκτονική ή την ιατρική ως μέθοδο θεραπείας.

 

  

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, είναι μια τέχνη που διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους. Οι κατασκευές σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σαν διακοσμητικά χώρου.

        

      

Το χαρτί που χρησιμοποιείται για το οριγκάμι μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι παίρνουν πιο εύκολα την επιθυμητή φόρμα. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει.

 

       

Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα οριγκάμι είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται, προκύπτουν νέες ιδέες και μέθοδοι.

  

Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να βρείτε οδηγίες για να μυηθείτε και εσείς στην τέχνη του Origami.

 

       

Ας δούμε μερικά ιδιαίτερα οριγκάμι.

 

 

 

  

 

Δείτε επίσης Ονειροπαγίδα ένα χειροτέχνημα με μαγική σημασία

 

 

Iris

Η Ρούλα Ίρις Κουτρούλη Ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια του Lollita.gr, είναι σκηνοθέτις - σεναριογράφος και παραγωγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php